Onečišćeni zrak je problem za 100.000 stanovnika Novog Zagreba

Onečišćeni zrak je problem za 100.000 stanovnika Novog Zagreba

Mišić je podsjetio da su mnogi koji su na području Novog Zagreba kupili stanove prevareni jer im je obećano da će odlagalište Jakuševec biti zatvoreno do kraja 2018. godine, što je kasnije odgođeno za dodatnih 11 (!) godina, sve do 2029. godine

Zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini Matej Mišić održao je danas, 1. listopada 2018. konferenciju za medije na temu kvalitete zraka u gradu Zagrebu, a posebno na području Novog Zagreba istok gdje i sam stanuje.

Podatci mjernih postaja pokazuju učestalo povišenu koncentraciju ozona i lebdećih čestica o čemu je zastupnik Mišić govorio 8. rujna 2018. (https://goo.gl/Z8y7aE), no unatoč javnom pozivanju nadležnih na reakciju, situacija je ostala nepromijenjena.

Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba tražio je raspravu o ovom pitanju na sjednici Skupštine, uputivši prijedlog zaključka u hitnu proceduru, no vladajuća koalicija u sastavu BM 365 SRS, HDZ i NHR odbila je da se točka uopće uvrsti u dnevni red sjednice. Time su pokazali nebrigu za 100.000 građana koji osjećaju posljedice onečišćenog zraka u Novom Zagrebu.

Ozon je snažan iritant koji izaziva kašalj, upale pluća, gubitak daha, bol u prsima i druge respiratorne probleme, osobito kod osoba s kroničnim bolestima dišnih organa.  

Razina ozona smije biti izvan propisanih granica tek 25 dana u godini, a samo u kolovozu ove godine više od 10 dana je prelazila gornju granicu, dok je od početka godine do kraja kolovoza ta brojka prešla dopuštenih 25 dana.

Za lebdeće čestice prekoračenje je dozvoljeno do 35 dana u godini, a u 2017. godini ta granica je prekoračena za čak 64 puta, što također uzrokuje velike smetnje respiratornom sustavu.

Zastupnik Mišić podsjetio je na Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka koji je donesen 2015. godine, a očito ne donosi rezultate.

Zbog svega spomenutog SDP traži očitovanje načelnika Bandića o mjerama koje su poduzete radi otklanjanja štetnih posljedica zbog onečišćenja zraka te smatra nužnim da se o ovom pitanju raspravlja u Gradskoj skupštini s ciljem da se zaštiti zdravlje građana.

Mišić je podsjetio da su mnogi koji su na području Novog Zagreba kupili stanove prevareni jer im je obećano da će odlagalište Jakuševec biti zatvoreno do kraja 2018. godine, što je kasnije odgođeno za dodatnih 11 (!) godina, sve do 2029. godine. Osim toga, iz godine u godinu produžuje se rok izmještanja farmi na Jakuševcu koje također bitno snižavaju kvalitetu života stanovnika na području Novog Zagreba.

Osvrnuo se i na ponovno imenovanje pročelnika u Gradskom uredu za obrazovanje kojim je prekršen Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi koji propisuje rok trajanja privremenog zapošljavanja od 6 mjeseci, uz maksimalno jedno produženje – zbog čega očekuje reakciju upravne inspekcije.

Mišić smatra da se ovakvim postupcima šalje loša poruka, a čak i ako se izuzmu sve afere imenovanog pročelnika jasno je da se ne radi dobro. SDP je već upozoravao na katastrofalno stanje u školama koje su oronule i prokišnjavaju, imaju azbestne krovove, nemaju toplu vodu.

Klub zastupnika SDP-a i dalje će inzistirati na raspravi o ovom pitanju u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, već na sljedećoj sjednici, kao i na reakciji nadležnih inspekcija i službi – zaključio je Mišić. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni