Ona je najslađa bobica, ona je Jagodica Purgerica

Ona je najslađa bobica, ona je Jagodica Purgerica

Sve je krenulo još prije dvadest godina, Zagrepčani su počeli proizvoditi jagode, tijekom vremena mijenjale su se sorte i uvjeti rada, a do unatrag tri godine razvijala se takozvana Zagrebačka jagoda

U Centru za kulturu prehrane u srijedu 25. svibnja predstavljen je projekt „Brendiranje Zagrebačke jagode“. Predstavljanju Zagrebačke jagode nazočili su Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba, Marijan Mavračić, stručni savjetnik za voćarstvo i poljoprivredni poduzetnik, Ana Marušić Lisac, predstavnica kontrolnog tijela Biotehnicon d.o.o. te Luka Čuljak, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Grad Zagreb je najveće tržište u zemlji na kojem mnogi proizvođači nude svoje proizvode. Konkurencija je jaka u svemu pa tako i u ponudi jagoda. Domaći su proizvođači ugroženi od uvozne jagode koja je daleko slabija kvalitetom. Članovi Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba trude se pod zadanim uvjetima proizvesti i ponuditi što bolje i kvalitetnije jagode. Sve je krenulo još prije dvadest godina, Zagrepčani su počeli proizvoditi jagode, tijekom vremena mijenjale su se sorte i uvjeti rada, a do unatrag tri godine razvijala se takozvana Zagrebačka jagoda. U želji da zagrebačka jagode bude što uočljivija, brendirana je pod novim imenom i tako je nastala „Jagodica Purgerica“.

U nekoliko sati od branja do serviranja

jagodica_purgerica_mjericeJagodica Purgerica je uzgojena na širem gradskom području, na zagrebačko tržište stiže svježe ubrana tako da joj od trenutka branja do serviranja na nečijem stolu treba svega nekoliko sati. To je bitna razlika od onih jagoda koje stižu izdaleka, koje se moraju ubrati daleko ranije prije nego su spremne za konzumaciju, a na kakvoći u određenoj mjeri gube u transportiranju.

Brend Jagodica Purgerica odgovor je na želje i potrebe potrošača koji traže zdrave, slatke, rane, lokalne jagode.

„Grad Zagreb je prepoznao mogućnost da se etablira kao veliki proizvođač jagoda pa je od samog početka podupirao projekt uzgoja zagrebačkih jagoda. U tom smislu Zagreb promiče udruživanje, certificiranje i brendiranje“, kazao je Čuljak te dodao kako će Grad Zagreb i dalje podupirati proizvođače zagrebačkih jagoda.

Gradski štandovi na kojima se može kupiti Jagodica Purgerica po cijeni od 12 kuna za mjericu (mjerica = ½ kg) nalaze se na svim atraktivnijim gradskim mjestima: trgovima, križanjima i slično, a posebno su označeni banerom, zaštićenim logotipom i vidljivo napisanim nazivom „Jagodica Purgerica“. Inače, logotip za Jagodicu Purgericu je osmislio prof. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta u Zagebu zajedno sa svojim timom.

Nepovoljni vremenski uvjeti

„Ove su godine jako loši uvjeti za uzgoj jagode. Jagode su krenule relativno rano, već u ožujku, jer je bilo toplo vrijeme. Onda je u travnju naglo zahladilo, mraz je uništio popriličnu količinu jagoda koje se uzgajaju na otvorenom. Sad se vremenska situacija popravlja. Inače, članovi udruge uzgajaju jagode na otprilike 70 hektara, a što iznosi dva milijuna i osamsto sadnica, kad su normalni vremenski uvjeti i uzgoj teče bez većih gubitaka, to iznosi 2 kg ploda po Zagrepačaninu tj. Zagrepčanki“, pojasnio je Herceg.

Jagodica Purgerica uzgaja se na podrugčju grada Zagreba. Riječ je o jagodi koja ima visoku kakvoću po pitanju sorte, boje, veličine i slatkoće. Uzgajaju se sorte Clery (odličan omjer kvalitete i okusa i otpornosti na bolesti), Joly (prilagodljiva raznim tipovima tla) i Asia (ima pravilne i velike plodove). Da je Udruga uzgajatelja jagoda Grada Zagreba odgovoran uzgajivač, ukazuje i činjenica da njihove jagode idu na obaveznu analizu na pesticide. Članovi su sami zatražili takvu vrstu dodatnog kontrolnog pregleda bez da je država, grad ili bilo tko drugi od njih to tražio. Naprosto je riječ o dodatnoj sigurnosti i želji da kupci mogu dobiti zdrave jagode, provjerene i kontrolirane kvalitete.

»Svojim kupcima dajem što i svojim unucima«

„Ono što sam spreman dati svojim unucima, to sam spreman dati i kupcima. Isključivo zdrave jagode“, rekao je Herceg.

Udruga uzgajatelja jagoda Grada Zagreba broji 52 člana. Jagode se uzgajaju na području Botinca, Brezovice, Horvata, Sesveta i Sesvetskih sela. Ako netko od članova nije po struci agronom, onda je obaveno prošao edukaciju i tečajeve o uzgoju jagoda, a tu je dodatna vreijednost i viešegodišnje iskustvo uzgajivača.

Uzgajivači zagrebačkih jagoda, njih 25 uzgaja Jagodicu Purgericu, ne samo da se nose s nedaćama tijekom proizvodnje, već se neprestano bore za sigurno pordajno mjesto pod zagrebačkim suncem. Zagrebačko je tržište preplavljeno lažnim domaćim jagodama, a zapravo je riječ o uvoznim jagodama iz Španjolske, susjedne Srbije, Grčke itd. Te su jagode konkurentne nižom cijenom, ali su neprovjerene kvalitete i porijekla. U tom smislu bi Grad Zagreb trebao daleko ozbiljnije zaštiti domaće proizvođače, a naša bi zemlja trebala uvesti oštrije mjere kod uvoza.

Najudaljeniji proizvođač zagrebačkih jagoda je udaljen svega 20 kilometara od centra glavnog grada.

Jagodica Purgerica je svježa, netom ubrana domaća jagoda, bez pesticida i dostupna na puno mjesta u gradu tijekom sezone jagoda. Zajedno s Gradom Zagrebom u Zagrebačkoj županiji postoje 72 prodajna mjesta na kojima se mogu kupiti zagrebačke domaće, zdrave i svježe jagode, a kraljica među njima je svakako Jagodica Purgerica.

Prema najavi Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba, iduće bi godine Jagodica Purgerica mogla dobiti i proslaviti svoj dan na nekom od gradskih trgova. Baš kako i dolikuje jednoj pravoj Purgerici.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni