Omega preuzela dubinski rekord za ronilački sat

Omega preuzela dubinski rekord za ronilački sat

(Foto: Omega)

Vrućina, hladnoća, prašina, udarci, pa čak i magnetizam se uspijevaju prevladati, ali pritisak vode koji može stisnuti kućište sata i oštetiti ili zaustaviti njegov mehanizam urarima je najveći izazov

Kada je američki istraživač Victor Vescovo prošlog mjesecastigao do dna Marijanske brazde, nije »pao« jedino svjetski rekord za najdublje ronjenje s ljudskom posadom. Njegova ronilica je izvana imala pričvršćena tri Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional ručna sata. Ovi posebno izrađeni ronilački satovi bili su podvrgnuti pritisku od 1085,1 atmosfera kada su dostigli dubinu od 10,928 metara čime su postali satovi koji su postigli najveću dubinu u povijesti.

Ronilački satovi imaju zauzimaju posebno mjesto među entuzijastima jer duboko more predstavlja najteže okruženje za satove, s obzirom na potrebne mjere zaštite. Nemilosrdni vanjski uvjeti kakvi vladaju na visokim planinama, Antarktiku i u pustinjama te moćna magnetska polja koja stvara veliki hadronski sudarivač znanstvenog laboratorija CERN predstavljaju izazove za urarsko umijeće, ali ništa se ne može usporediti s dnom oceana.

Vrućina, hladnoća, prašina, udarci, pa čak i magnetizam se uspijevaju prevladati, ali pritisak vode koji može stisnuti kućište sata i oštetiti ili zaustaviti njegov mehanizam urarima je najveći izazov. Nije ni čudo što su prestižni švicarski proizvođači satova postali toliko privrženi ronjenju, s najnaprednijim satovima koji se voze po podmornicama dok tonu sve dublje u ocean.

Možda je najpoznatiji primjer Rolexa iz 1960. godine, čiji je specijalni Deep Sea sat postavljen izvan batiskafa Trieste dok se s posadom spuštao na dubinu od 10.916 m.

No ronilačku krunu je sada preuzela Omega, čiji je Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional nastavio raditi na rekordnoj dubini od 10.928 m.

Tijekom stvaranja Ultra Deepa trebalo je podosta razmišljati o njegovoj konstrukciji. Ideja nije bila samo proizvesti nekoliko satova za pokušaj rušenje rekorda i marketing, nego imati upotrebljivo rješenje koje će kasnije biti prilagođeno komercijalnoj liniji ručnih satova. To je značilo da Ultra Deep ne samo da mora biti iznimno robustan, već se i držati praktične debljine ispod 28 mm.

Da bi to postigla Omega je izradila satove od ostataka titanija gradacije 5. Pomoću naprednih tehnika kovanja i dizajna bez zavarivanja, ovi odljevci su strojno obrađeni u okvir za sat, kućište i krunu.

Istodobno se radilo na izradi nosivih površina debelog stakla od safirnog kristala čiji je presjek sužen kako bi se smanjila naprezanja. Između stakla i kućišta nalazio se sloj komercijalne amorfne metalne legure LiquidMetal razvijene u Caltech-u, koja ima visoku vlačnu čvrstoću, otpornost na koroziju, vrlo visok koeficijent restitucije i visoke osobine protiv trošenja. To je omogućilo proizvođačima da odustanu od polimerne brtve i smanje debljinu kristala.

Krajnji rezultat je kovano titansko kućište koje bi trebalo izdržati dubinu od 15.000 m, gdje tlak iznosi 1489,06 atm.

Ultra Deep također se može pohvaliti »manta« ušicama koje su ostavljene otvorene kako bi se smanjio rizik od oštećenja dok se kućište deformira pod pritiskom.

Pripremio: B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni