Omco, Vivera i Šestan-Busch dobitnici Zlatne kune

Omco, Vivera i Šestan-Busch dobitnici Zlatne kune

„Materijalna vrijednost naših dobitaka zapravo je temeljno mjerenje između naših uzajamnih vrijednosti pa se to prenosi i na tvrtke gdje profit postaje temeljna vrijednost, a kad su u pitanju nacije društveni je proizvod jedini  kriterij uspješnosti. Sve je to dovelo do ove krize u kojoj živimo“, istaknuo je predsjednik HGK Nadan Vidošević

Omco Croatia, Vivera i Šestan-Busch dobitnici su Zlatnih kuna Hrvatske gospodarske komore za najbolje velike, srednje i male tvrtke u prošloj godini. Najboljom bankom proglašena je Erste, a najboljim osiguravajućim društvom Euroherc.

Zlatnu kunu za životno djelo dobio je akademik Vladimir Ibler, a Zlatnu kunu za inovaciju Boris Balać, direktor i vlasnik tvrtke Inteco za autonomni robot za hidrodinamičku obradu betonskih i metalnih površina.

Hrvatska gospodarska komora po 19. put je dodijelila Zlatne kune, a ova dodjela poklopila se s obilježavanjem 160. obljetnice osnivanja. Predsjednik HGK Nadan Vidošević podsjetio je na povijest komorskog udruživanja početkom 19. stoljeća te društvene promjene koje su na udruživanje i potaknule. Osvrnuo se na stvaranje političke arhitekture svijeta nakon svjetskih ratova, a koje su provodile velike sile te razdoblja ekonomskog prosperiteta i kriza koje su uslijedile.

„Temeljni je pokretač u svim tim procesima bilo ono rudimentarno što živi u nama, a to je ljudska pohlepa koja je izražena kroz ono što zovemo blagostanje pojedinca i obitelji, gdje je materijalna vrijednost naših dobitaka zapravo temeljno mjerenje između naših uzajamnih vrijednosti pa se to prenosi i na tvrtke gdje profit postaje temeljna vrijednost, a kad su u pitanju nacije društveni je proizvod jedini  kriterij uspješnosti. Sve je to dovelo do ove krize u kojoj živimo“, istaknuo je Vidošević. Dodao je kako je neriješeni kriterij prema kojem se mjeri uspješnost nacije, društva, pojedinca zapravo u korijenu ove ekonomske krize. Ona nije financijska već je duboko strukturna kriza, na koju odgovor u svijetu još uvijek nitko ne zna. Pri tome u svijetu postoji kontinuirani i neophodni konflikt. Pojavili su se i novi gospodari svijeta te nove velike svjetske sile kao što su Kina i Indija, i one moraju stvoriti novu arhitekturu što ne može proći bez sukoba, kazao je Vidošević.

Vidošević protiv “bolnih rezova”

Za Hrvatsku je od primarnog značaja u ovom trenutku definirati nacionalnu razvojnu strategiju te sagledati kakvu zapravo Hrvatsku želimo. Vidošević je istaknuo kako je na kratki rok potrebno poduzeti niz mjera, a protiv je tzv. bolnih rezova. Napomenuo je kako je svaki četvrti Hrvat u mirovini, 2,5 milijuna stanovnika Hrvatske primanja ima iz proračuna, izravno ili neizravno. S druge je strane 220.000 ljudi u prerađivačkoj industriji, koja je tek 71 posto onoga što je bila prije rata. Predsjednik HGK je izrazio nadu da ćemo uspjeti pronaći vlastiti put i pozicionirati se kao važan dio europskog kontinenta u komunikaciji sa svijetom, te  imati i dovoljno pameti da ne budemo lider regije već partner našim susjedima u regiji.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je kako svaka zemlja koristi ili ne koristi svoje šanse. „To u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti političkih elita koji ih vode, te se prepoznaje po rezultatu, a naš je rezultat industrijska proizvodnja 80 posto proizvodnje iz 1990. godine“, kazao je Čačić.

Temelj je gospodarske politike hrvatske Vlade gospodarski rast i zapošljavanje, pri tome održivost javnih financija u skladu sa zakonom o fiskalnoj odgovornosti i zaštita socijalno najosjetljivijih skupina, kazao je Čačić napomenuvši deficit koji se pokriva  turizmom te neiskorišteni kapital državne imovine posebno u području turizma i poljoprivrede.

„Najveći su investicijski potencijali u energetici i proizvodnji hrane, sektorima u kojima je Hrvatska izraziti uvoznik. Država ima primarnu ulogu u pripremi projekata te otvaranju prostora kapitalu. Priprema projekata u energetici traje od šest do osamnaest mjeseci, a danas nažalost nije niti pet posto projekata u realizaciji. Početkom velikih projekata vrijednih i do milijardu eura to će se rješavati, krajem ove godine pa nadalje sljedećih godina. Hrvatska je inače osmi najveći uvoznik električne energije, a po glavi stanovnika i drugi u svijetu. Dug opće države je od 2008. godine narastao sa 42 na 63 posto, a u tom razdoblju državna je potrošnja nominalno bila potpuno ista. Uslijedio je i kolaps investicija koje su u 2010. godini pale za 30,5 posto, u 2011. a za 9,4 posto”, kazao je Čačić.

Istaknuo je kako je potrebno realizirati sve ekonomski opravdane investicije u javnom sektoru, posebno u elektroenergetici, opskrbi i odvodnji, pokrenuti nove projekte iskorištenjem privatnog kapitala uz pomoć javno-privatnog partnerstva te brzo pokretanje stotina malih projekata škola, bolnica, zatvora, skladišta za vojsku itd. Ove godine moramo u javnim investicijama rezultate dići za 50, a cilj je i 100 posto, rekao je Čačić dodavši kako za taj projekt treba znanja, samopouzdanja, hrabrosti i optimizma.

Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu proglašeni su i novi dobitnici prava na uporabu znakova “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko”, a potpore iz Zaklade “Izvorno hrvatsko” dodijeljene su projektima kojima je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova imidža na domaćem i stranom tržištu.

Predstavnicima četiriju tvrtki ministar turizma Veljko Ostojić, dodijelio je novčane potpore Zaklade „Izvorno hrvatsko” za 2011. godinu. Potporu su dobile tvrtke Sandi–Invent d.o.o., Trima d.o.o., Volo d.o.o. te Atmosfera d.o.o.

[frame align=””]

„Hrvatska kvaliteta”

Pravo korištenja znaka „Hrvatska kvaliteta” u 2011./2012. dobili su proizvodi odnosno linije proizvoda usluga uvođenja poslovnih informatičkih rješenja zasnovanih na vlastitim platformama, Omega software d.o.o., Zagreb; linija proizvoda Aurelia – svježa tjestenina: Rezanci, Široki rezanci, Zeleni rezanci, Špageti te liniji proizvoda Aurelia – svježa punjena tjestenina: Ravioli ovčji sir, Ravioli istarski tartufi, Naše klasje d.o.o., Zagreb; liniji proizvoda Clarum tjestenina, Clarum d.o.o., Nova Gradiška; linija proizvoda zubne paste Plidenta – Superfresh, Extra White, Sinergal, Day&Night, Protective Propolis, Multi White, Beauty, ProSensitive, AntiNicotine, Herbal White, Family, Junior šumsko voće, Tweens, Neva d o.o., Rakitje; proizvod Globaladmin CMS sustav – računalni program za samostalno ažuriranje web stranica, Globaldizajn d.o.o, Zagreb; proizvod SIM-80 – sintetičko mazivo-brtvilo, proizvodu IVAREX-300 – autošampon te proizvod Ivasol-CS – sredstvo za odmašćivanje i čišćenje, Ivasim d.o.o., Ivanić Grad, te linija proizvoda Hrastov seljački pod, Drvna industrija Bohor d.o.o., Belovar.
[/frame]

[frame align=””]

„Izvorno hrvatsko”

Pravo korištenja znaka „Izvorno hrvatsko” u 2010./2011. dobili su proizvodi i linije proizvoda – proizvod Dabar bankarska aplikacija, Dabar informatika d.o.o., Zagreb; usluga Upravljanje Voznim Parkom – UVP, AutoZubak d.o.o., Velika Gorica; linija proizvoda Slavonski nakit, Zlatarna Križek, Velika Gorica; linija proizvoda Baškot, Pekarski obrt „Sv. Kuzam“, Škrljevo; linija proizvoda zubne paste Plidenta – Pro-t-action, Herbal, Triple Active, Neva d.o.o., Rakitje; proizvod As You Wish – Programski proizvod za digitalno oglašavanje, informiranje i upravljanje redovima korisnika, Sagena informatički inženjering d.o.o, Zagreb ; proizvod Međimurska poculica, Nada Mance – domaća radinost, Čakovec, te proizvod Benedicta Terra Dalmatia – ekstra djevičansko maslinovo ulje, obrt Bilaja, Marina.
[/frame]

(Privredni vjesnik)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni