Oluja u Zagrebu

Oluja u Zagrebu

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba od sinoć je primila više od tisuću poziva građana, a vatrogasci su izašli na više od 500 intervencija. Građani i dalje ne prestaju zvati na intervencije. Sinoć i jutros olujni vjetar rušio je stabla na kuće i prometnice te odnosio krovove; po nekim gradskim prometnicama vozilo se otežano

Olujni je vjetar prijepodne odlomio dio limenog krova sa zgrade u kojoj su Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i zagrebačka XVIII. gimnazija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas da u Zagrebu uslijed jakog nevremena, osim materijalne štete, na sreću nema ozlijeđenih i da su sve nadležne ekipe na terenu, a na pitanje tko je kriv što su grane zatrpale gradske prometnice Bandić je odgovorio kako je „on uvijek kriv za sve pa je tako i u ovom slučaju“.

„Ja sam kriv kad se mačka popne na krov i kad padaju grane. Ako padne koje stablo, zasadit ćemo tri nova. No, dao Bog da nitko ne strada“, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi te najavio da će osobno obići sve neuralgične točke zajedno s pročelnikom Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavlom Kalinićem.

Najavio je da će se, bude li potrebno, otvoriti javne garaže gdje bi se automobili mogli skloniti, no zasad nisu željeli raditi paniku. Na konferenciji je rečeno je da nema elemenata za proglašenje elementarne nepogode te da će štetu na oštećenim autima ili krovovima kuća snositi osiguravajuća društva.

Kalinić je izvijestio da su od jutra na terenu ekipe zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe te da su im se pridružila i dobrovoljna vatrogasna društva na zagrebačkom području, jer je velik broj poziva građana i intervencija. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba od sinoć je primila više od tisuću poziva građana, a vatrogasci su izašli na više od 500 intervencija. Građani i dalje ne prestaju zvati na intervencije. Sinoć i jutros olujni vjetar rušio je stabla na kuće i prometnice te odnosio krovove; po nekim gradskim prometnicama vozilo se otežano,a ponegdje je promet u potpunosti obustavljen.

Na Paromlinu najveća šteta

Najveća je šteta zabilježena na glavnoj zgradi Paromlina gdje su se, uslijed nevremena, srušila dva zida i ogrebeno je nekoliko automobila o čemu policija obavlja očevid. Osim toga, olujni je vjetar prijepodne odlomio dio limenog krova sa zgrade u kojoj su Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i zagrebačka XVIII. gimnazija u ulici Matije Mesića, ali učenici, srećom, nisu bili ugroženi.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu, a problemi su nastali i u autobusnom prijevozu.

Na teren su izašle i ekipe Holdingovih podružnica Zrinjevca, Zagrebačkih cesta i Čistoće koje čiste i uklanjaju grane i drveće s gradskih prometnica, a u pripremi su i postrojbe civilne zaštite. No, kako se vrijeme smiruje, vjerojatno neće biti potrebe za njihovom intervencijom.

Za promet je bilo zatvoreno nekoliko prometnica, dok se nekima promet odvijao otežano.  Na većim zagrebačkim križanjima nastao je zastoj u prometu zbog semafora koji ne rade, promet u centru grada je djelomično otežan iz zbog manjih prometnih nesreća. Na dijelu Vukovarske ulice stablo je palo na automobil. (zagreb.hr /zg-magazin)