Olovka koju nakon korištenja možete posaditi u vrtu

Olovka koju nakon korištenja možete posaditi u vrtu

Sjeme će, nakon što se olovka istroši, proklijati u razdoblju od jednog do tri tjedna, a bosiljak će u tome biti najbrži

Prema nekim procjenama, godišnje se proda oko 14 milijardi olovaka, a većina njih će završiti u smeću, kao iskorištene i neželjene prazne tube.

No postoji tvrtka koja takvim olovkama želi podariti novi život. Naime, danska firma Sprout prodaje olovke s priloženim sjemenom u kapsuli, koja sadrži sve biljke, od rajčice do korijandara i lavande.

Osim što je skuplja od tradicionalnih olovaka, cijena je oko 20 dolara za osam komada i zbog nje ćete se morati odreći gumice na vrhu.

sprout_olovkaSprout je olovka izrađena od cedrovine, sadrži grafit, a ne olovo zbog mogućih sigurnosnih problema. Sjeme će, nakon što se olovka istroši, proklijati u razdoblju od jednog do tri tjedna, a bosiljak će u tome biti najbrži.

Izvršni direktor Michael Stausholm ideju je dobio 2012. godine iz kickstart kampanje trojice inženjera koji su se bavili održivim uredskim proizvodima. Odmah je na početku dobio pravo na prodaju olovaka, prije nego što ih u potpunosti kupi.

Za sada se prodaje više od 450 tisuća takvih olovaka mjesečno, najviše u Italiji, Njemačkoj i Belgiji, a očekuje se rast i u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Sprout nudi i neke druge održive proizvode, kao što je papir kojeg se također može zasaditi sa sjemenkama prilijepljenim na njega te ono što nazivaju “malenim vrtovima”, koje čini kartonska kutija u kojima konopljina podloga zamjenjuje zemlju, a osmišljene su za postavljanje na prozorima.

sprout_kutija(I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni