Okusi Slavonije u Zagrebu

Kako navode u Centru za kulturu prehrane, cilj ove promocije je, među ostalim, doprinijeti očuvanju kulturnog i gastronomskog nasljeđa, te osnaživanja položaja žena u ruralnoj ekonomiji i turizmu, kao i povećanje atraktivnosti tradicionalnih proizvoda i olakšavanje plasmana tih proizvoda na širem tržištu

U Centru za kulturu prehrane u Nazorovoj 1 Vukovarsko-srijemska županija danas je u sklopu svojih aktivnosti na promociji tradicionalnih i autohtonih proizvoda te gastro ponude Zagrepčanima predstavila svoje pokladne slastice  – Slavonske listariće.  Novinari i zainteresirani građani su tako imali priliku kušati okuse Slavonije i doživjeti slavonsku regiju u njezinom seoskom ugođaju i tradiciji.

Kako navode u Centru za kulturu prehrane, cilj ove promocije je, među ostalim, doprinijeti očuvanju kulturnog i gastronomskog nasljeđa, te osnaživanja položaja žena u ruralnoj ekonomiji i turizmu, kao i povećanje atraktivnosti tradicionalnih proizvoda i olakšavanje plasmana tih proizvoda na širem tržištu.

Ruralni razvoj je, prema riječima predstavnika Županije, kontinuiran proces, koji se ohrabruje s viših razina, ali osmišljava i vodi na terenu, s lokalnim stanovništvom i gospodarstvom. Sljedeće promocije planiraju se tijekom ožujka i travnja na temu Slavonske šunke i čvaraka.

Promociju su otvorili predstavnici Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Županije Darko Juzbašić, i Ljubica Klobučić Grgas, a predavanja je održala i voditeljica Centra za kulturu prehrane Martina Ivanjko na temu „Njeno Veličanstvo Slavonska kuhinja“. Književnica i novinarka Božica Brkan, glavna urednica uglednog gastro portala Oblizeki.com održala je predavanje o fašničkim slasticama i slavonskim listarićima. Snaše iz Udruge Snaša Zlatna nit iz Štitara pripremile su za kušanje slavonske listariće, izrađene prema tradicionalnoj recepturi i pržene u svinjskoj masti. (zg-m)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni