Okusi jeseni na tradicionalnoj Bučijadi u Ivanić – Gradu

Okusi jeseni na tradicionalnoj Bučijadi u Ivanić – Gradu

Utvrđeno je da se nakon 30 minuta od konzumacije bučinog ulja smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu za 40 do 70 posto, što najbolje govori o prednosti ulja za zdravlje

Popularna jesenska tradicionalna manifestacija Bučijada održava se nadolazećeg vikenda – 17. i 18 listopada u Ivanić – Gradu, a na njoj će se predstaviti preko 250 izlagača iz cijele Hrvatske, što je do sada rekordan broj ponuđača, naglašeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije.

Na ovoj turističkoj i gastronomskoj manifestaciji, koja se održava već 11 godina, posjetitelji mogu kušati ili kupiti proizvode od buče, bučinog ulja i ostalih eko-etno proizvoda, ili se samo informirati o prednostima tog prirodnog dara.

U centru Ivanić-Grada na više lokacija bit će organiziran bogat kulturno-zabavni program za svBucijadae generacije – za najmlađe posjetitelje brojne edukativne radionice, igraonice, kazališne predstave, vožnja buča kočijom s Pepeljugom i princem, a za ostale prikaz narodnih običaja, izložbe, koncerti, posjeti tradicijskom čardaku te izložba kolača od buča.

„Imamo kvalitetne proizvode, a našim okupljanjem možemo postati značajni na europskom i svjetskom tržištu. Udruga proizvođača bučinog ulja nedavno je provela projekt čiji je cilj bio, kroz provođenje analize u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Institutu Ruđer Bošković, utvrditi točan udio vitamina E i linolne masne kiseline u uljima, te na temelju toga označiti naše proizvode prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama. Rezultati istraživanja su odlični jer je utvrđeno da se nakon 30 minuta od konzumacije bučinog ulja smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu za 40 do 70 posto, što najbolje govori o prednosti ulja za zdravlje“, kazala je Marica Svetlečić, tajnica Udruge proizvođača bučinog ulja.

Lokalni proizvodi

O dobrobiti ulja u prehrani i rezultatima analize bit će riječi i na stručnom skupu „Prehrambene i zdravstvene tvrdnje za bučino ulje“ koji će se održati u subotu u 12,30 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

„Bučijada je izvrsna prilika da se upoznaju i ostale ljepote Ivanić – Grada, pozivam sve da nas posjete, pogotovo roditelje s djecom za koje smo priredili jako bogat program i kreativne igre. Važno je naglasiti kako će u ponudi biti domaći proizvodi s lokalnih OPG-ova, a možemo reći kako su oni pomalo već i zabravljeni, a ovo je savršeni način da ih se prisjetimo i ponovno počnemo koristiti“, izjavio je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada.

U Ivanić-Grad na Bučijadu se može doći izletničkim vlakom „Bučko express“ koji polazi u subotu 17. listopada u 09:46 sati i u nedjelju 18. listopada 9:25 sati iz Glavnog kolodvora Zagreb, povratak je u subotu u 17:34, a u nedjelju u 17.55 sati iz Ivanić-Grada. Cijena povratne karte za vlak iznosi 20 kuna, dok je za djecu do 12 godine besplatno.

Iako je za vikend najavljeno vrijeme bez padalina, u slučaju kiše program se neće odgoditi već će se preseliti u sportsku dvoranu i šatore.

 

I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni