Oktogon kao raskošan modni ormar

Oktogon kao raskošan modni ormar

Najveća gužva na Modnom adventu u Oktogonu je u kasno poslijepodnevnim i večernjim satima kao i vikendom. Iskoristili smo priliku prije nadolazećeg vikenda da kratko porazgovaramo s izlagačima i zavirimo u njihov modni ormar

Melita Funda

Advent u Zagrebu iz godine u godinu nudi sve raznovrsnije sadržaje postajući u tom smislu sve prepoznatljiviji ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Manifestacija Modni advent je, međutim potpuno novi projekt i održava se po prvi put u prostoru Oktogona. Modni advent je službeno započeo u subotu, 10. prosinca i trajat će do kraja ove kalendarske godine, tj. do 31. prosinca. Važno je naglasiti da je ovo prvi modni Advent na europskom tlu uopće.

Na prvom Modnom adventu u Oktogonu predstavlja se dvanaest hrvatskih dizajnera: Boudoir, Hippy Garden, CHYPKA.com, Cadieux, Tanja Ćurin, Saša Maksimiljanović, Marina Obradović, Bags by Kristina, MAK modna kuća, Matea Nesek, Čokolade Nautilus, Borovo, Qushin i Dobar Partner.

Organizator je Hrvatska modna udruga »Kombinat«, a organizatorice poimence su dizajnerica Đurđica Vorkapić, Nives Polovina Barun i Sanja Drakulić. Za ovu modno-adventsku priliku cijeli je Oktogon zastrt crvenim tepihom, a duž prolaza nalaze se rustikalni ormari u kojima je izloženo hrvatsko modno blago. Tako Zagrepčani i svi gosti Zagreba mogu uživati u jednom sasvim novom ruhu starog i vrlo lijepog prolaza. Na scentralnom mjestu ispod staklene kupole s vitrajima smjestila se nakićena jelka. Osim što je moguće uživati, razgledavati i kupovati modne predmete, nudi se i bogat popratni program.

Srijedom u Oktogonu kuha Mate Janković zajedno s hrvatskim dizajnerima, četvrtak je rezerviran za kraće revije i predstavljanje dizajnera, a nedjeljama na Business caféu gostuju hrvatski poduzetnici. Svake večeri preko cijelog tjedna posjetitelje očekuje neka modna ili glazbena poslastica (jazz iznenađenja) i to između 20 i 21 sat.

Najveća gužva na Modnom adventu u Oktogonu je u kasno poslijepodnevnim i večernjim satima kao i vikendom. Iskoristili smo priliku prije nadolazećeg vikenda da kratko porazgovaramo s izlagačima i zavirimo u njihov modni ormar.

Ispred modnog ormara Hippy Gardena dočeko nas je mladi i nasmijani prodavač xc Čavić. Abel je gimnazijalac koji će uskoro upisati fakultet, dvoumi se između studija psihologije i fizike, a u slobodno vrijeme odnedavno prodaje proizvode ovog prepoznatljivog hrvatskog modnog brenda. U ormaru Hippy Gardena nude se samo hrvatski proizvodi: kozmetičke torbice, veliki ručnici za plažu koji u sebi imaju ušivene jastučiće kako bi bilo ugodnije za glavu, majice, ručno šivane kišobrane koji se izrađuju u Varaždinu, ukrasne jastučnice, espadrile koje za ovaj renomirani modni brend proizvodi Borovo. Sve su to modni proizvodi inspirirani hrvatskim suvenirom – licitarom. Tradicionalno licitarsko srce koje je ukomponirano u jednu suvremenu modnu priču.

»Nudimo, između ostalog, balzame za usne. Ti balzami sadrže ulje avokada i nisu testirani na životinjama što je izuzuetno važno. Nudimo mliječne čokolade koje se pune u Zaprešiću. Ove u bijeloj ambalaži su čisto mliječne, a ove u roza ambalaži su mliječne s narančom i paprom. Ove vesele espadrile koje se rade u Borovu su uvrštene među 10 najljepših suvenira u Hrvatskoj. Sve što ovdje vidite prodaje se pod sloganom ‘From Croatia With Love’. Inače, pod tim sloganom je udruženo sedam hrvatskih proizvođača«, rekao je za ZG-magazin Čavić.

100 % hrvatsko za populaciju od 7 do 77

Na Modnom adventu u Oktogonu sudjeluje i hrvatski brend za kućne ljubimce koji je postao poznat po svojim dizajnerskim jastucima i udobnim prostirkama. Iako je Qushin prisutan na tržištu tek nešto više od godinu dana, dosad su polučili uspjeh i zadobili popularnost među vlasnicima kućnih ljubimaca. Njihovi su jastuci punjeni silikonskim kuglicama koje nisu samo udobne već su i antialergijske.

»U subotu 17. prosinca u 11 sati ujutro imamo ovdje zanimljivo okupljanje i druženje s vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima. Nagradit ćemo najbolju fotografiju, to će odlučiti stručni žiri, a pobjednik će dobiti za nagradu božićnu prostirku. Pripremili smo i zakusu ovdje ispred našeg ormara. Rezat ćemo pseću tortu i još neke poslastice. Bit će to subotnje jutro puno druženja i uživanja, a prisjetit ćemo se i psa Pluta (gradjevni pas op.a.)«, kazala nam je Nina Podrepšak, voditeljica Qushinovih odnosa s kupcima.

Između modnih ormara našao se i jedan vrlo mirisni, parfemski ormar. U njemu se mogu vidjeti i isprobati parfemi Matee Nesek. Zagrepčanka Matea Nesek živi i radi u Dubaiju. U potrazi za poslom Nesek je otišla iz Hrvatske prije desetak godina. Njezini se parfemi mogu isporobati i kupiti u Vlaškoj ulici u trgovini Priroda liječi.

»U našoj ponudi su fini i kvalitetni mirisi, eau de perfume, dugotrajni su u pravosm smislu te riječi. Kupci nam se vraćaju jer su oduševljeni činjenicom da naši parfemi ne ishlape lako. Traju duže od 24 sata nakon nanošenja. Možete se istuširati i prespavati i još uvijek sutradan svježe mirišu. Dizajnerica ove linije je Matea Nesek koja je strastvena golferica. Jedan od svojih parfema posvetila je golferima i golfu. Imamo mirisnu paletu cvjetnih, slatkastih, voćnih i drvenstih parfemskih nota. Svaki parfem postoji u ženskoj i muškoj verziji a imamo i jedan uniseks. Cijene nisu niske, ali ovo su doista kvalitetni proizvodi. Za gotovisnko plaćanje nudimo popust od 10 posto. Pogledajte ovu bočicu, na primjer, na sebi ima ručno ugraviranu zlatnu pločicu. U Dubaiju se traži zlato. Tamo proizvodi bez zlata teško prolaze«, pojasnila nam je prodavačica Ilona.

Odmah na početku Oktogona, na ulazu iz Ilice nalazi se modni ormar s obućom iz Borova.

»U ovom periodu, točnije od danas pa sve do kraja godine u svim našim dućanima nudimo 20 posto popusta na kompletnu liniju Big Blue koju predstavljamo i ovdje na Modnom adventu. Riječ je o novoj liniji koja se pojavila u proljeće ove godine. To je rad mladih dizajnera, kvalitetna obuća izrađena od prirodnih materiijala. Sve je ručni rad. I što je bitno, to je 100 posto hrvatski proizvod, a namijenjen je i ženskoj i muškoj populaciji od 7 do 77«, prokomentirala je Snježana Gogić.

Između modnih odjevnih predmeta nemoguće je ne primjetiti slikarske radove Ane Kolege, akademske slikarice iz Zadra. Ana Kolega je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na Tekstilno-tehnološki fakultetu u Zagrebu, smjer tekstini dizajn. Pored slikarstva bavi se i pisanjem, ilustracijom, glazbom i kazalištem a radila je i kao voditeljica likovnih radionica za djecu i odrasle. U predstavljanju njezinih slikarija i ilustracija na Modnom adventu joj pomaže prijateljica Marina. Obje su članice Udruge Kist.

Svima koje zanima kako na jednom mjestu izgleda prodajno-izložbeni projekt hrvatskih modnih i kreativnih uradaka, Oktogon ovih dana zasigurno nudi više nego ugodno zavirivanje u modne ormare.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni