Okrugli stol o sigurnosnim izazovima: “Zagreb je (još uvijek) siguran grad”

Okrugli stol o sigurnosnim izazovima: “Zagreb je (još uvijek) siguran grad”

Foto: Pokazna vježba pripadnika ATJ Lučko  (Boris Jagačić)

Predstavnik Policijske uprave zagrebačke Josip Hibler iznio je statističke podatke koji govore da je u Zagrebu zabilježen znatan pad kaznenih djela i smrtno stradalih osoba u prometu te da smo po tim podacima daleko ispod prosjeka u odnosu na ostale europske gradove, no upozorio je da nitko nije izuzet od mogućih terorističkih aktivnosti

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u ponedjeljak u Staroj gradskoj vijećnici okrugli stol Sigurnosni izazovi u gradu Zagrebu u odnosu na ostale europske metropole, na kojem su sudjelovali brojni stručnjaci za područje sigurnosti s Filozofskog fakulteta, Visoke škole za sigurnost, iz Policijske uprave zagrebačke, Zagrebačkog holdinga, Gradske skupštine, Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, tvrtke Pro Alarm, Večernjeg lista, te stručnjak za terorizam Mate Laušić, general u mirovini.

Okrugli stol organizirao je Ured za upravljanje u hitnim situacijama na inicijativu gradonačelnika.

»Zagreb je za sada još uvijek siguran grad, a dva bitna preduvjeta za sigurnost na koje može utjecati Gradska uprava su socijalna egzistencija te suživot i tolerancija«, naglasio je gradonačelnik. »Na tome kontinuirano radimo već 16 godina, a stilom, načinom života i razmišljanja, te dobrim odnosima, napravili smo od Zagreba multikulturalan i multietnički grad u kojem vlada suživot, tolerancija i poštivanje različitosti. To je kapital koji se ne može s ničime mjeriti, to obogaćuje naš grad i pruža mu sigurnost jer svi građani Zagreba Zagreb osjećaju kao svoj grad. To nema gotovo niti jedan europski grad«, dodao je gradonačelnik Bandić.

Napomenuvši da će struka reći više o ostalim mjerama prevencije i suzbijanja kriminala i terorizma, gradonačelnik je naglasio da sve institucije trebaju surađivati na tom području.

S protuterorističke vježbe "Zagex", održane 2008. u okrugu INA-e na Žitnjaku
S protuterorističke vježbe “Zagex”, održane 2008. u okrugu INA-e na Žitnjaku

Predstavnik Policijske uprave zagrebačke Josip Hibler iznio je statističke podatke koji govore da je u Zagrebu zabilježen znatan pad kaznenih djela i smrtno stradalih osoba u prometu te da smo po tim podacima daleko ispod prosjeka u odnosu na ostale europske gradove.

»Što se tiče terorističkih aktivnosti bitno je podići svijest o tome da nitko od toga nije izuzet i da se ne može znati gdje i kada se nešto takvo može dogoditi«, rekao je Josip Hibler, napomenuvši da je od velike važnosti svakodnevno razmjenjivanje informacija i iskustva.

U Zagrebu nema getoizacije ni kvartova koje treba izbjegavati

»Zagreb je strukturalno drugačiji od mnogih europskih gradova, u njemu nema etničke getoizacije i nema kvartova u koje nije preporučljivo ići«, naglasio je sociolog Ognjen Ćaldarević s Filozofskog fakulteta. Dodao je kako je u Zagrebu postignut suživot, tolerancija i multikulturalnost, što je vrlo dobro i što nam omogućuje da u svako doba dana i noći možemo njime prošetati.

Profesor Čaldarević istaknuo je da su Zagreb i Hrvatska na putu velikih migracijskih procesa te da ćemo se u budućnosti, ako se dio migranata nastani u Hrvatskoj, morati još više naviknuti na multikulturalnost i raditi na suživotu i toleranciji.

Što se tiče terorističkih napada Ognjen Čaldarević je napomenuo da treba poboljšati sustav informiranja i edukacije kako bi građani naučili kako se trebaju ponašati u određenim kriznim situacijama, a time ujedno i smanjiti mogućnost terorističkih metoda zastrašivanja i širenja panike koje dovode do brojnih kolateralnih žrtava. (zagreb.hr / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni