Okrugli stol na temu sigurnosti djece u automobilima roditelja

Okrugli stol na temu sigurnosti djece u automobilima roditelja

Udruga Roda organizira okrugli stol na temu Jesu li djeca sigurna u automobilu roditelja?, koji će se održati u četvrtak, 29. lipnja od 11:00 do 12:30 sati u prostorijama udruge, J. Žerjavića 10, Zagreb.

Svrha okruglog stola, koji organizira udruga Roda, je rasprava o sigurnosti djece u prijevozu osobnim automobilima kako bi utvrdili uspjehe i nedostatke dosadašnjih akcija te odrediti smjernice za daljnji rad. U udruzi ističu kako je izuzetno važno nastaviti s osvješćivanjem javnosti o ispravnom korištenju autosjedalica pri prijevozu djece automobilom jer takve akcije spašavaju dječje živote i sprečavaju teške ozljede u slučaju sudara. Naime, prema podacima MUP-a u 2016. godini broj teško ozlijeđene djece u sudarima u dobi do 6 godina je 19, a lakše 225. Kod djece od 7 do 13 godina njih 21 zadobilo je teže ozljede, dok je lakše ozlijeđeno 291 dijete.

Govornici okruglog stola su:

  • mr. sc. Miron Huljak, Ministarstvo unutarnjih poslova
  • prof. dr. sc. Aida Mujkić, Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva
  • Mandica Petričević, udruga Roda
  • Darko Brozović, Hrvatski autoklub

Na događanju će udruga Roda predstaviti četiri kratka edukativna filma o ispravnom postavljanju autosjedalica, namijenjena roditeljima.

Udruga Roda od 2004. godine provodi program Sigurno u autosjedalici, čiji je cilj smanjiti ozljede i smrtno stradavanje djece u prometu. U okviru svojih aktivnosti djeluje na lokalnom i nacionalnom nivou, surađujući s prometnom policijom, pedijatrima i patronažnim sestrama, te drugim organizacijama s kojima dijeli zajednički cilj. U trinaest godina djelovanja u ovom području, Roda je organizirala više od 220 besplatnih pregleda, na kojima su njezini posebno educirani volonteri i volonterke pregledali i osigurali sigurniju vožnju djeci u više od 3.500 autosjedalica. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni