Oglašivači priznali: “Zabrljali” smo web

Oglašivači priznali: “Zabrljali” smo web

Google ima projekt kojim nastoji ubrzati učitavanje stranica na mobilnim uređajima tako što pokušava s mrežnih stranica skinuti sav suvišan računalni kod ne bi li se povećala učinkovitost tih stranica

Nakon što je ogroman broj korisnika iPhone uređaja počeo primjenjivati aplikacije za blokiranje oglasa ne bi li izbjegli sporo učitavanje interenetskih stranica, najmoćnije tvrtke za oglašavanje priznale su pogrešku te se ispričale što su »zabrljale« web.

Sustavi koji su dopustili marketingu praćenje i nuđenje ciljanih reklama korisnicima usporili su javni internet i istrošili popriličan broj baterija, ocijenio je na svom blogu Scott Cunningham, potpredsjednik odjala za tehnologije Interactive Advertising Bureaua (IAB), a njegove riječi prenosi Washington Post. Svojim riječima on je zaključio kako su oglašivačke tvrtke bile »toliko dobre i pametne« u svom poslu da su preplavile vodovod koji su same postavile.

Kao rezultat toga, tvrtke kao što su Apple, Facebook i Google razvili su vlastite mehanizme kako bi zaobišle ovaj problem. Apple potrošačima nudi sadržaje vijesti putem Apple News aplikacije, zaobilazeći javni internet. Facebookovi instant članci koji omogućuju izdavačima partnerstvo s Facebokom tako da se njihovi tekstovi brže učitavaju, slijede istu logiku. A Google ima projekt kojim nastoji ubrzati učitavanje stranica na mobilnim uređajima tako što pokušava s mrežnih stranica skinuti sav suvišan računalni kod ne bi li se povećala učinkovitost tih stranica.

Mnoga od ovih nastojanja preplašila su izdavače i tvrtke koje se oslanjaju na oglašavanje kao izvor prihoda. A sada se ta anksioznost, čini se, proširila i na same oglašivače.

IAB je tako odlučio lansirati LEAN oglašivački program koji se lako učitava i neizvanzivan je. U suštini, ovaj program daje smjernice za prijateljskije i sigurnije oglašavanje. Mogao bi to biti prvi obećavajući korak za potrošače koji traže predah od agresivnih oglasa niske kvalitete. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni