Oformljen pozivni centar za zdravstvenu zaštitu onkoloških pacijenata

Oformljen pozivni centar za zdravstvenu zaštitu onkoloških pacijenata

(Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice)

Ministarstvo je donijelo odluku o uspostavljanju i radu pozivnog centra za osiguranje zdravstvene zaštite onkoloških pacijenata u vrijeme pandemije. Centar počinje s radom 13. studenoga, a pozivni broj je 01/ 460 76 99

Vlada je u četvrtak na sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici donijela odluku o načinu raspodjele bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za saniranje posljedica šteta od potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Ta se odluka odnosi i na imenovanje koordinacijskog tijela te tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa uključujući i neovisnog revizorskog tijela. Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat je rekao da se ovom odlukom definiraju prilozi kako bi Europska komisija do kraja 2020. Hrvatskoj isplatila još 594,8 milijuna od ukupno 683,7 milijun eura iz Fonda solidarnosti. Do sada je Hrvatskoj isplaćen predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura.

„Da bi se ostvarili uvjeti za isplatu preostalih sredstava EK je uputila Hrvatskoj zahtjev da najkasnije do 15. studenoga dostavi ispunjene obrasce za korištenje europskih sredstava“, istaknuo je ministar Horvat.

Vlada je usvojila odluku o sufinanciranju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u iznosu do 800 tisuća kuna. Sredstva su osigurana u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja. Zbog pandemije koronavirusa ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved apelirao je da se počast žrtvama iskaže uz poštivanje epidemioloških mjera.

Vlada je u saborsku uputila prijedlog Zakona o elektroničkim medijima. Zakonom se donose izmjene vezane uz televiziju i radio i definiranje njihovih programskih shema. Zakon uvodi i veću transparentnost u objavi podataka o vlasničkoj strukturi medijskih nakladnika, kao i na objave o iznosu i izvorima financiranja. Uvodi se obveza da se sredstva za financiranje medija na državnoj i lokalnoj razini dodjeljuju putem javnog poziva. Također je usvojen prijedlog Zakona o autorskom pravu koji bi, između ostalog, trebao osigurati jasan pravni okvir te olakšati korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava u digitalnoj i internetskoj nastavi i učenja na daljinu.

Govoreći o aktualnoj epidemiološkoj situaciji državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić naglasio je da je Ministarstvo donijelo odluku o uspostavljanju i radu pozivnog centra za osiguranje zdravstvene zaštite onkoloških pacijenata u vrijeme pandemije. Centar počinje s radom 13. studenoga, a pozivni broj je 01/ 460 76 99.

Plazonić je istaknuo da su poduzete aktivnosti za premještaj pacijenata KB Dubrava kojima je potrebna kronična dijaliza u druge zdravstvene ustanove na području Grada Zagreba.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni