Oduzeli mu tenk, protuavionski top i torpedo iz Drugog svjetskog rata

Oduzeli mu tenk, protuavionski top i torpedo iz Drugog svjetskog rata

Njegov susjed Kristin Schroeder izjavio je lokalne novine Kieler Nachrichten da je čovjek čak upalio tenk i tijekom vrlo oštre zime 1978-1979 i pomogao ljudima u njegovom čišćenju

(Panther V. – ilustracija / Wikipedija)

Njemačke vlasti su u četvrtak 2. srpnja provele raciju u kojoj su zaplijenile 45-tonski tenk Panther i 88-milimetarski protuaviosnki Flak top te još nekoliko topova i drugog oružja iz Drugog svjetskog rata koje je bilo u posjedu 78-godišnjeg kolekcionara u sjevernoj Njemačkoj, objavilo je u petak njemačko tužiteljstvo.

Tužiteljica iz Kiela Birgit Hess je izjavila je za Associated Press kako je kolekcionar, čije ime nije otkriveno javnosti, pod istragom za eventualno kršenje njemačkih zakona o oružju, ali će za trajanja istrage biti na slobodi.

Istražitelji su, uz spomenuti tenk Panzer V. Panhter i topove, još pronašli i zaplijenili i torpedo i više drugih vojnih predmeta. Njemački vojni inženjeri su pozvani kako bi izvukli tenk iz podzemne garaže kuće u Kitzebergu, u blizini Kiela.

Odvjetnik kolekcionara Peter Gramsch, rekao je za novinsku agenciju dpa da su svi predmeti propisno registrirani i demilitarizirani.

Koristio tenk za čišćenje snijega

Hess je rekla da ne zna može li se još uvijek pucati iz glavnog topa na tenku, ali i da tenk nije registriran, dok je neovisni stručnjak kazao kako Panzer Panther nije ispravno demilitariziran.

Skupljač je privukao pozornost vlasti tijekom istrage o crnom tržištu umjetnina iz nacističke ere, kada su se u svibnju pojavile statue dva ogromna brončana konja koje su nekoć stajale ispred kancelarije Adolfa Hitlera. One su bile u posjedu drugog muškarca, koji tvrdi da je njihov zakoniti vlasnik.

Vlasnik nije tajio svoju zbirke i otvoreno je govorio o tenku Panther i drugim stvarima u medijskim izvještajima iz svibnja, nakon istrage o crnom tržištu umjetnina.

Njegov susjed Kristin Schroeder izjavio je lokalne novine Kieler Nachrichten da je čovjek čak upalio tenk i tijekom vrlo oštre zime 1978-1979.  pomogao ljudima u njegovu čišćenju.

“Svima su vrlo dobro znali, barem svi stariji stanovnici Kitzebergega, da je on imao tenk”, rekao je Schroeder. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni