Održano 15. međunarodno natjecanje u rješavanju šahovskih problema

Održano 15. međunarodno natjecanje u rješavanju šahovskih problema

Pobijedio je poljski velemajstor Piotr Murdzia sa stopostotnim učinkom, najuspješnija rješavačica na 65. mjestu bila je Lilia Kosolapova iz Rusije, dok je od hrvatskih predstavnika najuspješniji bio Ivan Bender koji je zauze 55. mjesto

Posljednja nedjelja u siječnju tradicionalno je rezervirana za veliko svjetsko šahovsko rješavačko natjecanje u organizaciji Svjetske federacije za šahovsku kompoziciju. To natjecanje održava se istovremeno na različitim lokacijama širom svijeta, posredstvom razgranate mreže lokalnih kontrolora, u tri vrijednosne kategorije.

Glavna kategorija pred natjecatelje postavlja najteže zadatke i ostvareni rezultati se rangiraju za međunarodnu rješavački rejting listu. Druga kategorija namijenjena je rješavačima bez rješavačkog rejtinga, a treća najmlađim rješavačima do 13 godina starosti.

Ove je godine 15. po redu Međunarodno rješavačko natjecanje održano 27. siječnja na 49 lokacija u 32 zemlje, s ukupno 548 natjecateljice i natjecatelja, od koji u glavnoj kategoriji 262, u drugoj kategoriji 108 i u trećoj kategoriji 178.

U glavnoj kategoriji nastupilo je 262 rješavača. Pobijedio je poljski velemajstor Piotr Murdzia sa stopostotnim učinkom i osvojenih 60 bodova. Drugo mjesto zauzeo je britanski velemajstor John Nunn sa 59, a treće francuski velemajstor Michel Caillaud s 55 bodova. Najuspješnija rješavačica na 65. mjestu bila je Lilia Kosolapova iz Rusije.

Turnir u Zagrebu

Hrvatski rješavači sudjelovali su i ove godine na natjecanju a lokalni turnir je organiziran u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo.

U glavnoj kategoriji natjecanja najuspješniji domaći rješavač bio je Ivan Bender sa zauzetim 55. mjestom i 33 osvojena boda, Branko Udovčić zauzeo je 113. mjesto s 23,5 boda, a Zdenko Bender 211. mjesto s 11 bodova.

U drugoj kategoriji naš najuspješniji rješavač bio je Stipan Dolić koji je s 25 osvojenih bodova od mogućih 60 te je zauzeo 39. mjesto, dok su Bruno Kos i Vojislav Poljak dijelili 60. mjesto sa 16 osvojenih bodova. Slijedili su: Anđelko Kleković na 66. mjestu s 13 bodova, Mira Srebro na 81. i Zvonko Baretić na 82. mjestu sa 7 bodova, Franjo Kuhta na 84. mjestu sa 6 bodova i Sonja Kozar na 92. mjestu s 3 boda.

Mlade hrvatske nade i debitanti na rješavačkim natjecanjima zabilježili su solidne rezultate u trećoj kategoriji, za kadete do 13 godina. Najbolji je bio Nikola Kos na 42. mjestu s osvojenih 20 od 30 mogućih bodova, Leon Đurić zauzeo je 65. mjesto s 15 bodova, a Gabriel Katić 91. mjesto s 10 osvojenih bodova.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni