Održani 2. parlamentarni izbori u Hrvatskoj, umro A. G. Bell

Održani 2. parlamentarni izbori u Hrvatskoj, umro A. G. Bell

Bili su to prvi izbori nakon proglašenja neovisnosti i međunarodnog priznanja. HDZ je ostvario uvjerljivu većinu, a za predsjednika RH ponovno je izabran dr. Franjo Tuđman

Bell je do uspjeha došao slučajno – nemarnošću pomoćnika koji je zatvorio strujni krug primitivne aparature odašiljača

Dogodilo se na današnji dan, 2. kolovoza:

1988. – U rodnom Zagrebu, u 69. godini života umrla Nada Klaić, jedna od najutjecajnijih povjesničarki koja je proučavala povijest srednjeg vijeka. Utemeljila je suvremeni multidisciplinarni pristup domaćoj povijesti, koji  uključuje arheologiju, paleograiju, gospodarsku povijest te povijest umjetnosti i kulture. U knjizi Historija naroda Jugoslavije II napisala je sveobuhvatan prikaz hrvatske povijesti u ranom novom vijeku, u koju su uključeni elementi gospodarske i društvene povijesti.

Posebnu pozornost obraćala je povijesti gradova, o čemu je objavila niz rasprava i knjiga, među kojima i Zagreb u srednjem vijeku. Napisala je nekoliko rasprava o bunama i socijalnim sukobima, a rezultate objedinila u knjizi Društvena previranja i bune u Hrvatskoj u XVI i XVII. stoljeću. Cjelovito i izvorno poimanje ranosrednjovjekovnoga razvoja hrvatskih zemalja dala je u knjizi Povijest Hrvata u razvijenom srednjem vijeku.

hrvatska_zastava1992.U Hrvatskoj održani drugi višestranački parlamentarni izbori; bili su to zapravo prvi izbori nakon proglašenja neovisnosti i međunarodnog priznanja. Izbori za zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske održani su 2. kolovoza 1992., a s njima i izbori za predsjednika Republike, i to prema novom izbornom zakonu, tj. prema mješovitom većinsko-proporcionalnom izbornom sustavu. Hrvatska demokratska zajednica na ovim je izborima osigurala uvjerljivu većinu, dok je za predsjednika RH reizabran dr. Franjo Tuđman.

338. g. pr. Kr. – Makedonski kralj Filip II. u bitki kod Heroneje pobjeđuje vojsku grčkih polisa pod vodstvom Atene, a na kongresu u Korintu sljedeće godine podređuje sve grčke državice, osim Sparte.

216.  g. pr. Kr. – U bitki kod Kane kartaški vojskovođa Hanibal postiže veliku pobjedu nad rimskom vojskom; to je bio najteži poraz Rimljana u dotadašnjoj povijesti.

1792. – U Cromfordu umro britanski tehničar i izumitelj Richard Arkwright (rođen 23. prosinca 1732.), utemeljitelj snažnog razvitka britanske tekstilne industrije (tkalački stroj za pamuk i razna poboljšanja u predenju na pogon parnim strojem; bio je brijač koji je postao najuspješniji tekstilni tvorničar svih vremena).

1921. – U rodnom Napulju umro tenor Enrico Caruso (25. veljače 1873.) koji je ostvario neosporivu svjetsku slavu. Debitirao je u Napulju 1894., gostuje u Milanu, Londonu i Sankt Peterburgu, a od 1903. pjeva Verdijev Rigoletto u njujorškoj Metropolitan, u kojoj kao član ansambla ostaje do smrti.

1922. – U Beinnbhreaghu (Kanada) umro Alexandar Graham Bell (rođen: 3. ožujka 1847. u Edinburghu), izumitelj jednog od najvažnijih dostignuća naše civilizacije – telefona.

Alexander_Graham_Bell_in_colors-1-
Alexandar Graham Bell

Iako je mladost proveo u američkom gradu Bostonu, odlučuje se za prirodoznanstvene studije u rodnom Edinburghu. To je bilo presudno za njegov kasniji izumiteljski rad, jer se ondje 1862. upoznaje s jednim od desetak telefonskih uređaja njemačkog učitelja i izumitelja Johanna Philipa Reissa.

Bio je to tek telefon po nazivu, zapravo nezgrapan uređaj koji je mogao prenositi zvuk, ali samo u jednom smjeru i na vrlo male udaljenosti. Uređaj su znanstvenici prije svega smatrali duhovitom igračkom, a ne nečim što bi moglo korisno poslužiti čovječanstvu. Međutim, Bell nije tako mislio. Reissov izum pobuđuje u njemu zanimanje i on se sa žarom baca na posao.

Vraća se u Ameriku i tamo nastavlja rad. Od 1873. predaje na Sveučilištu u Bostonu vokalnu fiziologiju, a u svom laboratoriju s vjernim pomoćnikom Wheatstoneom konstruira uređaj za prijenos govora na daljinu. Uspjeh je došao slučajno – nemarnošću pomoćnika koji je zatvorio strujni krug primitivne aparature odašiljača, te su prvi zvučni titraji preneseni u prijemnik smješten u susjednoj sobi. Usavršivši svoj pronalazak, devet mjeseci kasnije, 10. ožujka 1876., Bell je ostvario prvi govorni prijenos. Od tog trenutka slijedi vrtoglavi uspjeh. Za samo nekoliko godina telefon osvaja svijet.

1990.Iračka vojska napada susjedni Kuvajt; Irak je okupirao Kuvajt već 28. kolovoza s objašnjenjem da crpi naftu na iračkom području, a u stvarnosti ga zanima lakši pristup do Perzijskog zaljeva te prije svega goleme kuvajtske zalihe nafte. Ujedinjeni narode uvode sankcije Iraku 6. kolovoza, a SAD dva dana objavljuje vojnu intervenciju protiv njega. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni