Održani 18. Lošinjski dani bioetike

Održani 18. Lošinjski dani bioetike

Mali Lošinj, 19.–22. svibnja 2019.

Nakon 18 uzastopnih godina održavanja, Lošinjski dani bioetike, s posebnim naglaskom na Integrativnu bioetiku i novu epohu, u prekrasnoj punoljetnosti potvrđuju svoju zrelost, bogatstvo i značaj. Sudjelovalo je više od 120 znanstvenika i studenata iz trinaest zemalja

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, Hrvatskog bioetičkog društva i Grada Malog Lošinja, od 19. do 22. svibnja 2019. u Malom Lošinju održana je 18. po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Lošinjski dani bioetike. Suorganizatori 18. Lošinjskih dana bioetike bili su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu. Uz tradicionalne pokrovitelje manifestacije – Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Primorsko-goransku županiju – ovogodišnji su pokrovitelji i Ministarstvo poljoprivrede RH te Jadranka grupa iz Malog Lošinja.

U 18 godina svoje ponoljetnosti Lošinjski dani bioetike izrasli su u najznačajniju bioetičku konferenciju u ovom dijelu Europe. Dosad je u radu Lošinjskih dana bioetike sudjelovalo više od 600 znanstvenika i znanstvenica različitih profila iz 30.-ak zemalja Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Azije, kao i više od 300 studenata i studentica iz Hrvatske i drugih zemalja Jugoistočne i Srednje Europe. Lošinjski dani bioetike odigrali su ključnu ulogu u razvoju bioetike u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi, te umrežavanju hrvatskih i jugoistočnoeuropskih bioetičara i bioetičarki s kolegama i kolegicama iz drugih dijelova Europe i svijeta, a uvelike su doprinijeli i nastanku inovativnog koncepta integrativne bioetike koji je već etabliran u svjetskoj bioetičkoj raspravi.

18. Lošinjski dani bioetike obuhvatili su:

  •  međunarodni simpozij Integrativna bioetika i nova epoha (20.–21. svibnja),
  •  međunarodnu studentsku bioetičku radionicu Umjetnost i moral (19.–21. svibnja),
  •  okrugli stol Problem upravljanja okolišem i nezavičajna divljač cresko-lošinjskog arhipelaga (22. svibnja),

te popratna događanja poput:

  •  predstavljanja recentnih bioetičkih izdanja (20. svibnja),
  •  Bioskop – projekciju dokumentarnog filma o norveškom filozofu i ekologu Arneu Naessu, uz uvodno izlaganje (21. svibnja),
  •  Skupštinu Hrvatskoga bioetičkog društva (21. svibnja).

Na 18. Lošinjskim danima bioetike sudjelovalo je više od 120 znanstvenika i studenata iz trinaest zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Grčka, Hrvatska, Južna Koreja, Kanada, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švicarska i Tajvan). Svečano otvaranje 18. Lošinjskih dana bioetike bilo je u ponedjeljak, 20. svibnja 2019., u 9 sati, u Velikoj dvorani hotela Aurora kada su se skupu obratili predstavnici organizatora i suorganizatora Lošinjskih dana bioetike, predstavnici pokrovitelja skupa i predstavnici nekih donatora skupa. Pozdravne riječi uputili su i predstavnici bioetičkih ustanova iz regije.

Plenarno predavanje na 18. Lošinjskim danima bioetike (ponedjeljak, 20. svibnja 2019.) pod naslovom „Tri aspekta integrativne bioetike iz perspektive bioetičkog imperativa Fritza Jahra i azijske bioetike“ održao je ugledni tajvanski bioetičar Michael Cheng-tek Tai, dobitnik međunarodne godišnje Nagrade za istraživanje i promociju europske bioetike „Fritz Jahr“ za 2019. godinu, koju četvrti put dodjeljuju Dokumentacijsko-istraživački centar za europsku bioetiku „Fritz Jahr“ Sveučilišta u Rijeci i Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku.

Međunarodni simpozij Integrativna bioetika i nova epoha održan je u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. svibnja 2019., u trima dvoranama hotela Aurora. Na simpoziju je izlaganja održalo 80-ak znanstvenika i znanstvenica različitih profila, od filozofije, teologije, religiologije, kulturne antropologije, sociologije, psihologije, kineziologije, pedagogije, socijalnog rada, prava, politologije, komunikologije i informacijskih znanosti, preko medicine, veterine i neuroznanosti, do elektrotehnike i strojarstva.

Međunarodna Studentska bioetička radionica Umjetnost i moral jubilarna, 15. po redu, održana je od nedjelje do utorka (19.–21. svibnja 2019.) u hotelu Vespera, a organizirana je u suradnji s Udruženjem studenata filozofije i Odsjekom za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema je odabrana zato što predstavlja iznimno problematičnu sintezu dvaju temeljnih ljudskih djelovanja kao posebno osjetljivo mjesto suvremenog društva, naročito uzimajući u obzir da je umjetnička praksa postala korumpiranom pod interesnim pritiskom privatne industrije i političkih ciljeva. Na 15. Studentskoj bioetičkoj radionici sudjelovalo je više od 40 studenata i studentica sa sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Nišu i Skopju, i to različitih društvenih i humanističkih usmjerenja: filozofija, teologija, informacijske i komunikacijske znanosti, lingvistika, arheologija, kroatistika, anglistika, romanistika, komparativna književnost, povijest, povijest umjetnosti, pravo, sociologija, pedagogija i kineziologija.

Okrugli stol Problem upravljanja okolišem i nezavičajna divljač cresko-lošinjskog arhipelaga održan je u srijedu, 22. svibnja 2019. u prostoru Lošinjskog muzeja (Palača Fritzi, Veljka Gortana 35). Okrugli stol potaknut je gorućim problemom otoka Cresa i Lošinja, a to je ugroženost otočnog ekosustava i brojnih sfera života na ovim otocima zbog lakomislenog uvođenja nezavičajne divljači 1980-ih godina u svrhu razvoja lovstva i obogaćivanja turističke ponude. Problem je eminentno bioetički jer s jedne strane nalaze se interesi lovstva i turizma, s druge strane interesi ovčarstva i poljoprivrede, a s treće strane ono što se često zaboravlja – ekološka ravnoteža i dobrobit samih divljih životinja. Budući da je tema vrlo kompleksna, o njoj je raspravljano interdisciplinarno i pluriperspektivno, što bioetički pristup omogućuje.

Tradicionalno predstavljanje recentnih bioetičkih izdanja održano je u ponedjeljak, 20. svibnja 2019., u Velikoj dvorani hotela Aurora, kada je predstavljeno 13 knjiga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Singapura, Sjeverne Makedonije i Švicarske, što je samo uži izbor iz bogate bioetičke produkcije u Hrvatskoj, regiji i svijetu.

U utorak, 21. svibnja 2019., u Velikoj dvorani hotela Aurora, upriličeno je događanje pod naslovom Bioskop, u kojemu je prikazan dokumentarni film Zov planine, o velikom norveškom filozofu i utemeljitelju „dubinske ekologije“ Arneu Naessu (1912.–2009.). Uvodno izlaganje, pod naslovom „Arne Næss, dubinska ekologija i integrativna bioetika“, održao je Hrvoje Jurić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Time je obilježena 10. godišnjica Naessove smrti i 30. godišnjica objavljivanja njegova glavnog dubinskoekološkog djela Ekologija, zajednica i stil života (Ecology Community and Lifestyle, Cambridge: Cambridge University Press, 1989.).

Nakon 18 uzastopnih godina održavanja, Lošinjski dani bioetike, s posebnim naglaskom na Integrativnu bioetiku i novu epohu, u prekrasnoj punoljetnosti potvrđuju svoju zrelost, bogatstvo i značaj uz opravdavanje svoje svrhe i pokazivanje velike potrebe za narednim održavanjem ovog europski i svjetski zapaženog skupa koji odiše raznolikošću, pluriperspektivnošću i uvažavanjem.

http://www.hrfd.hr/18-losinjski-dani-bioetike/

http://www.bioetika.hr/blog/18-losinjski-dani-bioetike/

Hrvoje Jurić

Saša Zavrtnik

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni