Održana tradicionalna večer Zaklade Ivana Hodak

Održana tradicionalna večer Zaklade Ivana Hodak

Svake godine stipendiraju 15 – 20 studenata

“Ove godine je nešto malo manje stipendija. Zbog gospodarske krize u Hrvatskoj, neki naši sponzori, tvrtke su presušili te je itekako važnija ova zakladna večer, gdje pojedinci pomažu svojim prilozima i omoguće barem jednom studentu da dobije stipendiju”, istaknula je Mintas Hodak

Ivana Vranješ

U organizaciji Zaklade Ivana Hodak sinoć je u zagrebačkom klubu Boogie održana humanitarna večer na kojoj se prikupljala pomoć za talentirane studente koji si zbog životnih okolnosti ne mogu omogućiti školovanje. Na ovaj je način ujedno obilježeno i sjećanje na tragično preminulu mladu odvjetnicu čije ime nosi Zaklada.

Na tradicionalnoj večeri, uz roditelje Ljerku Mintas Hodak i Zvonimira Hodaka, mnogi prijatelji prisjetili su se njihove kćeri Ivane.

„Već desetu godinu organiziramo večer Zaklade Ivana Hodak. Uvijke dođe puno ljudi, naših prijatelja, ali i onih koji su štovatelji naše Ivane. Obično svake godine na večeri prikupimo za jednu stipendiju koja se zove troškovi života barem 12 tisuća kuna. Mislim da je to lijep način da ljudi doprinesu da se jednom studentu koji je iz udomiteljske obitelji, doma ili iz vrlo siromašne obitelji omogući stipendija bez koje ne bi mogao studirati“, rekla je za ZG-magazin dr. sc. Ljerka Mintas Hodak, prodekanica Zagrebačke škole za ekonomiju i management i predsjednica Zaklade.

Tijekom godina Zaklada je skupila značajan iznos od raznih donatora te je zahvaljujući Zakladi stipendirano više od 70 studenata.

„Svake godine dajemo po 15 ili 20 stipendija. Ove godine je nešto malo manje stipendija. Zbog gospodarske krize u Hrvatskoj, neki naši sponzori, tvrtke su presušili te je itekako važnija ova zakladna večer, gdje pojedinci pomažu svojim prilozima i omoguće barem jednom studentu da dobije stipendiju. Na mrežnim stranicama Zaklade postoji i žiro račun te svatko tko želi može uplatiti iznos od pet kuna koji je jednako vrijedan kao i velika donacija”, istaknula je Mintas Hodak.

„Drago mi je da zahvaljujući Zakladi održavamo i lijepu uspomenu na našu pokojnu kćer“, poručila je Mintas Hodak.

Uz brojne goste večeri se sa suradnicima pridružio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te tako dao potporu radu Zaklade, njezinim stipendistima, ali i obitelji Hodak.

„U ovim trenucima se ne govori, nego se solidarizira s ljudima koji su izgubili najviše što su imali, a to su oni najmiliji. Svaka bi riječ večeras bila suvišna, treba doći ovdje i tim ljudima stisnuti ruku. Svake godine se ne smije propustiti trenutak da s prijateljima podijelite najbolje i najljepše trenutke. Nažalost, nitko ne može nadomjestiti profesorici Mintas Hodak kćer, ali kada je s prijateljima, onda je puno lakše. Sjećam se prije deset godina kad je sve počelo, kao da je bilo jučer i ni jednu večer svih ovih godina nisam propustio da dođem i stisnem ruku onima koji su utemeljili Zakladu i deset godina žive s njom, a ja živim s njima“, rekao je za ZG-magazin gradonačelnik Bandić.

Ljerka Mintas Hodak sa stipendistima

Jedna od stipendistica koja je nazočila humanitarnoj večeri je i Antonia Sabol, studentica druge godine Zagrebačke škole za ekonomiju i management iz Čakovca koja živi sama pa će joj stipendija uveliko pomoći kod studentskih troškova. Ona je na smjeru Poslovno pravo i ekonomija i njena je vizija završiti fakultet u što kraćem roku te nastaviti živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Studentica Lucija Trogrlić je na zadnjoj godini Zagrebačke škole ekonomije i managmenta te je iznimno sretna zbog stipendije koja je veliko olakšanje za njezin budžet i njezine roditelje.

„Imam još nekoliko ispita do diplome, trenutno tražim i posao. Pružila mi se prilika biti na razmjeni studenata u Njemačkoj, gdje mi je bilo lijepo, ali vjerujem da i u Hrvatskoj postoji prilika za nas mlade i ostat ću u svojoj zemlji“, rekla je studentica iz Zaprešića.

Tomislav Burazin je na četvrtoj godini Poslovnog prava i ekonomije, a stipendija mu je velika potpora da nastavi školovanje te iskoristi pruženu priliku.

„Sada idem na razmjenu studenata u Kinu, gdje planiram završiti diplomski studij, vjerojatno smjer Kinesko poslovno pravo i ekonomija“, rekao je za ZG-magazin Tomislav. Uspješnu poslovnu karijeru zamišlja i njegova sestra blizanka, stipendistica Ana Burazin.

I njoj stipendija puno znači jer je dobivena u vremenima kad joj se obitelj našla u financijski teškim vremenima pa kaže kako bi bez stipendije njezin život bi imao sasvim drugi smjer.

Jelena Julijana Sabljak iz Like je bivša stipendistica Zaklade, danas mlada i uspješna poslovna žena.

„Stipendistica sam bila od 2012. do 2016. godine. Stipendija Zaklade mi je značila veliku u životu koja mi je omogućila da završim prestižan fakultet te se zaposlim u jednoj uspješnoj kompaniji, da kao mlada osoba imam dobru plaću i lijepu perspektivu u životu. Tijekom studija nisam išla na razmjenu, u to sam vrijeme radila kao student, ali sam na fakultetu stekla puno praktičnih iskustava“, rekla je za ZG-magazin Jelena Julijana Sabljak. Dodala je kako je za svaku pohvalu da postoji ovakva stipendija koja mladima omogućava da se školuju na uspješnom i prestižnom fakultetu što bi nače bilo nemoguće zbog njihove životne situacije.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni