Održana službena primopredaja vlasti u Zagrebu

Održana službena primopredaja vlasti u Zagrebu

Tomislav Tomašević danas je stupio na dužnost gradonačelnika Zagreba

Naglasio je da će se čuti s predsjednikom Vlade te se nada skorašnjem sastanku s njime oko ključnih projekata za koje je potrebna suradnja Grada i države, a očekuje i sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem

Ivana Vranješ

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je u zgradi Gradske uprave službenom primopredajom izvršnih ovlasti Grada Zagreba stupio na dužnost.

Gradonačelnika Tomaševića i njegove zamjenike Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta zaposlenici Gradske uprave su dočekali pljeskom.

Primopredaji je nazočila dosadašnja obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za financije Danijela Juroš Pečnik i pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andreja Šulentić.

Tom prigodom Pavičić Vukičević je gradonačelniku Tomaševiću je predala pisano izvješće o obavljanju poslova koje sadrži informacije o planiranim te započetim a nedovršenim projektima, mjerama i drugim planiranim aktivnostima te izvješće o dospjelim i nepodmirenim obvezama.

Nakon primopredaje gradonačelnik Tomašević je u izjavi medijima istaknuo kako je sastanak bio konstruktivan i otvoren te je dodao da će trebati neko vrijeme da se pozabavi različitim izvješćima. Naglasio je da se tijekom sastanka pričalo i o ključnim temama.

„Financijsko stanje Grada Zagreba nije dobro. Postoje rješenja i time ćemo se odmah pozabaviti”, rekao je Tomašević te je već za danas najavio sastanak s pročelnicom Juroš Pečnik, a idući tjedan sastat će se i s drugim gradskim pročelnicima.

„Svim zaposlenicima Gradske uprave, gradskih poduzeća i ustanova želim poručiti da nas čekaju dosta veliki izazovi i da daju sve od sebe da kvaliteta usluga za građane bude što bolja. Unatoč tome što nas čekaju veliki izazovi mi smo optimistični. Vjerujemo da zajedno te izazove možemo prebroditi i da možemo unaprijediti kvalitetu života za sve u ovom gradu”, istaknuo je Tomašević. Poručio je da će nova gradska vlast biti otvorena, skromna i na usluzi građana.

Na traženje novinara prokomentirao je loše stanje gradskih financija.

„Dobili smo izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu, preliminarno izvješće za ovu godinu i neke podatke o likvidnosti. Volio bih da s pročelnicom Juroš Pečnik prođemo kroz modele rješenja i onda o tome obavijestimo javnost”, rekao je Tomašević. Nije htio detaljnije govoriti o minusu u prošloj godini, jer kako je rekao neće se dobiti puna slika budući da u obzir treba uzeti i druge varijable treba uzeti u obzir. Naglasio je kako postoji rješenje za financijsku situaciju te je dodao da neće doći do poskupljenja usluga.

„Za neke stvari tražit ćemo i dodatne revizije, neke su već u tijeku, primjerice projekta žičara, čekamo rezultate o nepravilnostima i odgovornosti o preplaćivanju tog projekta koji je veliki uteg za ZET jer je na njega dignut kredit od pola milijuna kuna”, kazao je Tomašević.

Govoreći o žičari naglasio je da je u interesu Grada da se dobije uporabna dozvole.

„Relevantne ustanove trebaju potvrditi da je žičara sigurna, da ne stvara buku i da ne ugrožava kvalitetu života građana u okolini”, rekao je Tomašević. Dodao je da će se riješiti problem sa žičarom te smatra kako se ona mora staviti u pogon radi ostvarivanja prihoda kojih trenutno nema.

Osvrnuo se i na javni prijevoz ističući kako neke europske metropole imaju subvencionirani gradski prijevoz iz gradskog proračuna i do 100-postotnog iznosa.

Tomašević je komentirao i ostavku koju je podni pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić te je kazao da će se do kraja dana znati v. d. pročelnika. Naglasio je da će se čuti i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem te se nada skorašnjem sastanku s njime oko ključnih projekata za koje je potrebna suradnja Grada i države, a očekuje i sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem.

(Foto: zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni