Održana preventivna akcija “Sigurno na biciklu”

Održana preventivna akcija “Sigurno na biciklu”

Tijekom akcije policijski službenici su podijelili određenu količinu opreme za bicikliste te promotivni materijal

U orgranizaciji Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke u subotu je na Trgu Petra Preradovića održana preventivna akcija „ Sigurno na biciklu“.

Akcija je održana neposredno prije biciklističke utrke „Orange Bike Ride“ u kojoj su sudjelovali mnogobrojni Zagrepčani biciklirajući središtem grada.

Ovom akcijom željelo se ukazati na važnost poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu, naročito djece biciklista te naglasiti potrebu suradnje šire društvene zajednice i policije kroz preventivni pristup problemu sigurnog cestovnog prometa. Građane se željelo potaknuti i na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva te ukazati na činjenicu da se vožnjom bicikla smanjuju gužve i onečišćenost zraka u gradovima, ali i poboljšava opće zdravstveno stanje osobe.

Tijekom akcije policijski službenici su podijelili određenu količinu opreme za bicikliste te promotivni materijal.

Građanima je omogućeno alkotestiranje i korištenje “pijanih naočala”. Policijski službenici su roditelje informirali kako je bitno da za sigurnost u prometu djeca mlađa od šesnaest godina nose na glavi kacige prilikom vožnje biciklom te da je noću i u uvjetima smanjenje vidljivosti na biciklu nužno koristiti prednje bijelo svijetlo i stražnje svijetlo crvene boje.

Osim biciklističke utrke i preventivna akcija je privukla veliki broj građana. „Već godinama vozim bicikl svaki dan. To mi je najbrži način kretanja po gradu, usput fitness, ali i veliki gušt. Poštujem prometne znakove, čak sam i „štreberica“ i silazim s bicikla na zebri u 99 posto slučaja. Trenutno nisam majka, ali sam sigurna da bih djecu od malih nogu usmjeravala da voze bicikl“, istaknula je Zagrepčanka Vlatka.

Nizozemac Albert četiri mjeseca živi u Zagrebu i svakodnevno koristi bicikl. Smatra da je Zagreb dobar grad za bicikliste, ali i da bi trebalo biti više biciklističkih staza.

„Često koristim bicikl, jer mi se lakše kretati, odnosno doći do cilja, a i zdravije je“, rekao je Zagrepčanin Saša. Dodao je da osim što je biciklist vozi i automobil te uglavnom poštuje promete propise, ali ih nekada i prekrši.

„Kćerka mi vozi bicikl, a vozi se i sa mnom na biciklu te pri tome pazim na sigurnost u prometu. Skoro svakodnevno koristim bicikl, jer kćerku vozim u dječji vrtić, ali i kad idem na posao. Nažalost, infrastruktura u gradu Zagrebu nije dovoljno razvijena, trebalo bi je razviti, puno bolje odvojiti biciklistički promet od pješaka i automobila“, istaknuo je Vibor Jelić. Smatra da vozači automobila poštuju djecu bicikliste, ali ne i odrasle, jer često na Zelenom valu skreću i oduzimaju prednost biciklistima.

Zagrepčanka Marija Jelić smatra da bi situacija u cestovnom prometu mogla biti i bolja.“Misilm da su vozači najveći neprijatelji biciklista u smislu da ne vode računa o drugima sudionicima u prometu, budući da su oni u automobilima najzaštićeniji“, rekla je majka dvoje djece.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni