Održana pokazna vježba za slučaj ispuštanja toksičnih industrijskih materijala

Održana pokazna vježba za slučaj ispuštanja toksičnih industrijskih materijala

(Foto: JVP grada Zagreba/Facebook)

Vježba je organizirana kako bi se provjerila i pokazala zajednička sposobnost policije, vatrogasaca i vojske u slučaju kemijskog akcidenta

Ivana Vranješ

U kompleksu tvrtke Pliva Hrvatska u četvrtak je održana međuresorna pokazna vježba TIM 1836-2018. koja je uključila 136 sudionika na terenu.

Nositelj vježbe je MUP – Ravnateljstvo policije, a u njoj su uz policiju sudjelovale snage Hrvatske kopnene vojske, Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i Vatrogasne postrojbe tvrtke Pliva.

Vježba je organizirana kako bi se provjerila i pokazala zajednička sposobnost policije, vatrogasaca i vojske u slučaju akcidenta koji za posljedicu može imati otpuštanje toksičnih industrijskih materijala. Ovom vježbom pokazana je i sposobnost upravljanja operativnim snagama na terenu.

Prema scenariju vježbe policija je od sigurnosne-obavještajne službe dobila informaciju da nepoznata kriminalna skupina planira izvesti napad na kritičnu infrastrukturu u pogonu Plive. Na temelju toga formiran je stožer od 12 članova, predstavnika institucija i stručnih službi koje su uključene u rad na terenu, a imali su zadatak da upravljaju svim aktivnostima na terenu u cilju zaštite građana i zaposlenika Plive od opasnosti uzrokovane ispuštenim toksičnim industrijskim materijalima.

Tijekom vježbe operativne snage su pokazale visoku razinu profesionalnosti i dobru koordiniranost, a zvučni i vizualni efekti kao što je efekt eksplozije te interventna vozila pod svjetlosnom i zvučnom signalizacijom vjerodostojno su prikazali realnu situaciju.

Nakon vježbe glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako je riječ o vrlo učinkovitoj vježbi.

„Vidjeli smo sposobnost hrvatske policije, hrvatske vojske i drugih službi koje su dale učinkovit odgovor na sigurnosnu prijetnju i to je još jedan doprinos jačanju i razvoju sustava domovinske sigurnosti. U slučaju sigurnosnih prijetnji i izazova u tijeku su, a već su i napravljene standardne operativne procedure za određene sigurnosne prijetnje i izazove“, rekao je Milina. Dodao je kako će se nakon vježbe izraditi analiza kako bi se poboljšale te operativne procedure.

„Ova vježba ne obuhvaća sve segmente kakvi bi bi bili u realnoj situaciji. Današnja vježba ima ograničen scenarij, a u realnoj situaciji bi se zahtijevalo više aktivnosti i angažmana. Radilo bi se , prije svega o evakuaciji zaposlenika Plive, putem sustava uzbunjivanja i sredstva javnog priopćenja obavijestili građane što se dogodilo, kontinuirano davali informacije o opasnostima i kako da se građani zaštite“, pojasnio je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec.

Član Uprave Pliva Zoran Bunčić je rekao kako Pliva posvećuje veliku važnost sigurnosti. Stoga se ovakva vježba organizira svake godine na lokacijama Plive u Zagrebu i Savskom Marofu.

„ Najvažnija nam je zaštita naših djelatnika i imovine, ali i okolnog prostora i građana u tom prostoru“ istaknuo je Bunčić.

Zapovjednik Vatrogasne postrojbe Pliva Branko Čerkez je rekao kako je najvažnija preventiva, a ova vježba je preventivnog karaktera.

„Stalno smo u kontaktu s svim službama. Ne postoji nikakva prepreka da u najkraćem roku ne stupimo u kontakt s drugim službama. Imamo centralni glavni sustav i mogućnost kontakta s drugim službama preko radio veze i dvije telefonske linije”, rekao je Čerkez.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni