Održana humanitarna večer udruge Plavi kaputić

Održana humanitarna večer udruge Plavi kaputić

(Foto: HRT/snimka zaslona)

Udruga Plavi kaputić u petak je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik organizirala humanitarnu večer. Od prodaje knjige pjesama Željke Jurić Mitrović Moja rijeka suza prikupljala su se sredstva za izgradnju Kuće sjećanja – “Vukovar pijetet, prijateljstvo i život” u Berku kraj Vukovara.

Humanitarnu akciju su svojim dolaskom podržali i donirali sredstva župani, gradonačelnici, saborski zastupnici, ali i svi oni koji cijene Željku Jurić Mitrović, čija je fotografija kao uplakane šestogodišnje djevojčice u svjetloplavom kaputiću 1991. godine u koloni prognanih Vukovarca obišla svijet.

Plavi kaputić je jedina uspomena koju je ponijela iz razorenog grada, a kroz njega je odlučila ispričati tragediju koja se nikada ne bi smjela zaboraviti.

Na početku humanitarne večeri prikazan je dokumentarni film o razaranju Vukovara. Jednu od pjesama iz knjige pročitala je desetogodišnja Željkina kći Maja.

U emotivnom govoru Željka Jurić Mitrović je zahvalila svima koji su svojim dolaskom podržali njezinu životnu želju. Naglasila je da bi željela da njezina ideja bude zajednički, domovinski projekt, jer je zajedništvo velika pokretačka snaga.

„Unatoč svemu bolnom što sam prošla u tri mjeseca opsade Vukovara, žarko sam se željela vratiti na svoju ravnicu. U spomen na sve nestale, poginule, ali i žive hrvatske branitelje, na sve hrvatske logoraše i stradalu djecu u Domovinskom ratu želim izgraditi Kuću sjećanja Plavi kaputić. U tome mi je potrebna vaša pomoć dobri ljudi dobre volje. Vjerujem da ćemo svi zajedno u tome uspjeti”, poručila je Jurić Mitrović. Naglasila je da putem sjećanja želi ispričati najbolniju, ali ujedno i najtopliju hrvatsku priču, priču mučenika.

Predsjednica udruge Kamensko Đurđa Grozaj istaknula je da su svi u udruzi ponosni što sudjeluju u ovom iznimnom projektu. Naime, u radionici udruge Kamensko krojit će se i šivati nova linija plavih kaputića. Cijena kaputića bila bi 400 kuna plus PDV, a 50 kuna od prodaje bi išlo za kuću sjećanja u Berku.

„Vukovar je simbol hrvatstva, naše borbe, našeg postojanja. Svake godine idemo u Kolonu sjećanja u tišini, dođemo doma, gdje se vratimo rutini i svakodnevnici. Naša vizija i želja je da zajedno sa Željkom i uz pomoć cijele Hrvatske dođe do toga da iduće godine svi u Koloni sjećanja budu u plavim kaputićima i kad se vrate kući da ga stave u ormar i bude im podsjetnik da svi zajedno možemo biti bolji ljudi, da možemo biti drugačiji, činiti dobra djela i stvarati bolje društvo, jer smo svi zaslužili bolji život“, istaknula je Grozaj.

Đurđa Grozaj

U svom govoru zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević je podsjetila da je studeni mjesec obilježavanja 30. obljetnice Konvencije UN-a o pravima djeteta, pa i o djeci u ratu.

„Uvijek moramo proaći način kako zaštiti djecu od ratnih stradanja. Nažalost, to nije bilo moguće 1991. godine u Vukovaru. To stavlja na naša pleća da uz kuću sjećanja damo spomen na svu djecu, na branitelje koji su branili Vukovar, ali i one zbog kojih danas živimo u slobodnoj, samostalnoj, suverenoj Hrvatskoj“, rekla je Pavičić Vukičević. Izrazila je uvjerenje da će Željka Jurić Mitrović napisati novu knjigu koja će biti ispunjena novim sjećanjima i njezinim uspjehom.

“Nadam se da ćete od ove humanitarne akcije, od prodaje knjige i prodaje plavog kaputića prikupiti više od 1,8 milijuna kuna, koliko je potrebno za izgradnju Kuće sjećanja” izjavila je Pavičić Vukičević i dodala kako se nada da će se u njoj ne samo prisjećati svih stradalih, nego se i obrazovati generacije koje tek dolaze da je mržnja jedna razarajuća snaga koja uvijek ustukne pred ljubavlju. Istaknula je da se Grad Zagreb već financijski uključio u realizaciju projekta, a obećala je da će pomoći i ubuduće.

Projekt je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, a na humanitarnoj večeri arhitekt Marko Milidrag predstavio je i idejno rješenje Kuće sjećanja – “Vukovar pijetet, prijateljstvo i život”.

Humanitarna večer je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike.

Ivana Vranješ