Održana humanitarna akcija “Žene za žene”

Održana humanitarna akcija “Žene za žene”

Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle zahvalna je organizatorima na ovoj akciji, jer bez financija  savjetovalište i sklonište za zlostavljene žene i njihovu djecu ne mogu nastaviti s radom

U organizaciji Međunarodnog Inner Wheel Cluba Zagreb Gradec u subotu je na Cvjetnom trgu održana humanitarna akcija pod nazivom „Žene za žene“ sa svrhom prikupljanja novca za nastavak rada Autonomne ženske kuće Zagreb.

Plemenitoj akciji svoj doprinos daje i Gradsko kazalište Komedija, gdje će se 4. svibnja održati pretpremijera mjuzikla Alphonsine, autorskog projekta Veseljka Barešića.

„Akcija je već sada uspješna. Rasprodane su gotovo sve ulaznice za pretpremijeru i od njihove prodaje prikupljen je prilično veliki iznos kako bi Autonoma ženska kuća mogla neometano nastaviti s radom i pomagati onima kojima je najpotrebnije”, rekla je Lana Jugo, članica Međunarodnog Inner Wheel Cluba Zagreb Gradec. Dodala je kako je iznimno važno organizirati ovakve akcije, jer nasilje nad ženama je svakodnevnica.

„Udrugama je svaka pomoć potrebna kako bi mogle neometano raditi svoj posao. Mislim da se ljudi koji se uključe u ovakve akcije i pomažu dobro osjećaju i to je jedna situacija gdje su svi sretni. Naš klub je osnovan 2000. godine, a svake godine imamo jednu veću humanitarnu akciju. Pomagali smo djeci i mladima koji su izuzetno talentirani za sport, glazbu, umjetnost, a slabijeg su imovinskog stanja te smo im omogućili potporu u školovanju, zadnjih nekoliko godina smo usmjereni na pomoć djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a posljednjih godina pomažemo skloništima i savjetovalištima za žrtve nasilja“, istaknula je Jugo.

Akciju na Cvjetnom trgu svojim dolaskom su podržali ravnatelj Gradskog kazališta Komedija Krešimir Batinić, glumice Jasna Palić- Picukarić i Sanja Marin.

„Akcija je odlična, ali ne treba trajati samo jedan dan ili dva dana, nego treba redovito podsjećati ljude na problem. Moramo svi osnažiti ženu da može reći što želi, što može promijeniti u svom životu. Konačno same žene trebaju osnažiti druge žene. Ženi može štetiti žensko nepovjerenje prema njezinim patnjama. Ako budemo svi istinski podržavali nastojanje žena da imaju svoje ravnopravno mjesto u društvu, onda možemo nešto i napraviti“, istaknula je televizijska voditeljica Sonja Njunjić.

Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle zahvalna je organizatorima na ovoj akciji, jer bez financija  savjetovalište i sklonište za zlostavljene žene i njihovu djecu ne mogu nastaviti s radom.

„Do sada nisu uplaćena sredstva niti od Grada Zagreba, niti županje, nego samo od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku“, rekla je Tolle.

Dodala je kako Grad Zagreb u sufinaciranju rada Autonomne ženske kuće sudjeluje s 30 posto, Zagrebačka županija 9 posto, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 18 posto iznosa.

„Što se tiče trenutne situacije sve sobe u skloništu su pune. U savjetovalištu imamo individualno i telefonsko savjetovanje te se mjesečno javi od 150 do 300 žena. U ženskom savjetovalištu od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 17 sati žene mogu nazvati besplatni broj telefona 0800-55-44 i zatražiti pomoć i podršku koju će i dobiti”, rekla je Tolle. Naglasila je kako je nasilje najvidljiviji oblik diskriminacije žena i vrlo je rijetka samo jedna vrsta nasilja prema ženama te se kumulativno radi i o pshičkom, fizičkom, ekonomskom, a često puta i o seksualnom nasilju. Tolle je rekla kako žene vrlo često imaju loša iskustva kad prijave nasilje, jer se čak 40 posto njih tereti kao drugooptužene za nasilje.

„Fizičko nasilje prijavi samo jedna žena, a deset njih to nasilje ne prijavi. Kod seksualnog nasilja je ta brojka i veća, jedna žena to nasilje prijavi, a dvadeset ih ne prijavi. Institucije koje bi trebale pomoći ženama to ne čine, žene dobivaju osudu, često su u poziciji da im se ne vjeruje. Osim što se događa da su drugooptužene za nasilje u obitelji jer su se samo branile od napada, presuđene su po jednakim kaznama kao i njihovi zlostavljači. Stoga žene gube povjerenje u sustav i hrabrost da prijave nasilje. Moja poruka je da prije nego se dluče na prijavu da nazovu naš besplatni telefon u savjetovalištu“, dodala je Tolle. Osvrnula se i na Istanbulsku konvenciju koju je Hrvatska nedavno ratificirala. Izrazila je zadovoljstvo što je do ratifikacije konačno došlo, jer se zato dugo lobiralo .

No smatra kako se ništa neće postići ako Konvencija ostane samo mrtvo slovo na papiru.

„Sada bi trebalo početi s izmjenama i dopunama zakona, mogućim novim zakonima, donošenjem nove Nacionalne strategije, iako imamo već Strategiju protiv nasilja u obitelji. Očekujem da Vlada i nadležne službe, ministarstva kao predlagatelji idu u pravcu usaglašavanja, usklađivanja svih normi, zakona i podzakonskih akata s Istambulskom konvencijom“, poručila je Tolle.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je pojasnio je da zbog promjene pravila na državnoj razini promijenjen je i način financiranja Autonomne ženske kuće. Obećao je da će Grad Zagreb dati jednokratnu subvenciju putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a financirat će i kroz natječaj za dodjelu sredstava.

„Nismo krivi, jer su pravila igre promijenjena. Ne možemo godinu dana prije raspisati natječaj za dodjelu sredstava za Autonomnu žensku kuću i druge stvari. Dat ćemo jednokratna novčana sredstva za hladni pogon, dok se ne završi natječaj i realiziraju sredstva po natječaju za normalno funkcioniranje Autonomne ženske kuće”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni