Održana humanitarna akcija za štićenike Centra za autizam Zagreb

Održana humanitarna akcija za štićenike Centra za autizam Zagreb

U neobičnom sportskom natjecanju – gađanju mete sjekirom, snage su odmjerili zaposlenici tvrtka Metroteka, Alius grupa d.o.o., Končar-Institut za elektrotehniku te Sartorius Croatia – Libra elektronik d.o.o., ali i brojne osobe iz javnog života

Ivana Vranješ

Na terenima Zagrebačkog hokejskog centra u subotu, 1. lipnja održan je humanitarno-zabavni događaj kojim se prikupljala pomoć za nabavu specijaliziranih komunikacijskih pomagala, čime će se povećati obrazovne i životne šanse štićenika Centra za autizam Zagreb.

Događaj su treću godinu zaredom organizirale tvrtke Metroteka i Implemetacija snova.

U neobičnom sportskom natjecanju – gađanju mete sjekirom, snage su odmjerili zaposlenici tvrtka Metroteka, Alius grupa d.o.o., Končar-Institut za elektrotehniku te Sartorius Croatia – Libra elektronik d.o.o., ali i brojne osobe iz javnog života.

Tijekom natjecanja prevladavao je sportski duh i prijateljska atmosfera, a svoje favorite su zdušno bodrili brojni gledatelji.

Jedan od sudionika natjecanja, rukovoditelj Laboratorija za umjeravanje Instituta Končar, Marko Mijač, izrazio je zadovoljstvo što sa svojim kolegama može pomoći i što ta pomoć ide ciljano osobama s autizmom.

„Ovo nam je prvo sudjelovanje u humanitarnoj akciji, a planiramo i ubuduće sudjelovati. Nismo pobijedili u natjecanju, ali bitno je dati svoj doprinos, pomoći koliko možemo”, rekao je za ZG-magazin Mijač.

Direktor tvrtke Sartorius Croatia Ivica Granić istaknuo je da zaposlenici ove tvrtke vole pomagati onima kojima je pomoć potrebna.

„Na ovaj način zaposlenici zajednički nađu timski duh u kojem dalje rade, ali i učine nešto dobro”, rekao je Granić.

Direktor Metroteke Siniša Prugovečki izrazio je uvjerenje da će se skupiti dovoljno novaca za kupnju što većeg broja komunikatora. Dodao je da se ovim događajem željelo napraviti nešto korisno za osobe iz autističnog spektra.

„Smatram da se o autizmu dovoljno ne govori i ljudi nisu senzibilizirani te treba stalno govoriti o tome”, rekao je Prugovečki.

Ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan zahvalila je organizatorima i svima koji su dali svoj doprinos sudjelovanjem u hvalevrijednoj akciji.

„U Centru skrbimo o djeci i odraslima, o starijim osobama s autizmom. Svima njima su potrebna komunikacijska pomagala, oprema za potpomognutu komunikaciju. Zato smo se danas i okupili da te osobe dobiju što više mogućnosti da se komunikacijski izraze i budu što prisutnije u društvu“, istaknula je ravnateljica Centra.

Humanitarno-zabavni događaj svojim je dolaskom podržala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Novinarima je izjavila da je u Hrvatskoj naglasak obrazovnog sustava na integraciji, ali i na skrbi za one koji svoje osnovnoškolsko obrazovanje pohađaju u centrima kao što je Centar za autizam. Dodala je kako je resornom ministarstvu važno da se osiguraju jednaki uvjeti uzimajući u obzir sve teškoće s kojima se susreću djeca, njihovi odgajatelji i učitelji u takvim centrima.

„Stavit ćemo naglasak da sada, u skladu s novim planovima i kurikulima, doprinesemo da učenici u centrima dobiju informatička pomagala i sve ono što je u skladu s našim djelokrugom, ali još važnije da osvijestimo potrebu integracije i potrebu cjelovite skrbi. Potrebe su puno šire, nego što su u nekoj osnovnoškolskoj ustanovi koja skrbi o učenicima, koji mogu imati neke poteškoće, ali nisu specifične kao u centrima, gdje su potrebni i medicinske sestre i njegovatelji. Osim što dobiju priliku za obrazovanje moraju imati primjerenu skrb da budu sigurni u okruženju”, istaknula je ministrica Divjak.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni