Održan VI. Salon pejzažne arhitekture

Održan VI. Salon pejzažne arhitekture

U Beogradu je potpisana međunarodna suradnja krajobraznih arhitekata Hrvatske, Slovenije i Srbije a ustrojen je i Memorandum. Cilj mu je što bolje pravno reguliranje i unapređivanje krajobrazne struke i povezivanje studentske zajednice

U sklopu VI. Salona pejzažne arhitekture koji se od 4. do 6. lipnja održao u Beogradu potpisan je međunarodni sporazum „Memorandum“ o intenzivnijoj suradnji između Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata (HDKA) , Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS) i Društva krajinskih arhitektov (DKAS) iz Slovenije. Upriličen je i drugi po redu stručni skup pod nazivom Pejzaž-Krajina-Krajobraz, koji je započeo prošle godine u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata (HDKA) kada su se svojim aktivnostima predstavili i Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS), odnosno Društvo krajinskih arhitektov Slovenije (DKAS) koje će i organizirati slijedeći skup krajobraznih stručnjaka.

Ovogodišnji domaćini, Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije stručnjake su okupili pod temom Odnos obrazovanja i prakse u pejzažnoj arhitekturi, a u sklopu potpisanog memoranduma Dušan Todorović predsjednik UPAS-a, Nevenka Žvokelj predsjednica DKAS-a i Andrea Knez potpredsjednica HDKA najavili su međusobnu suradnju i razmjenu informacija o zakonodavstvu te što boljem pravnom reguliranju i unapređivanju struke. Iskustva će se, rečeno je, razmjenjivati i u organizaciji i radu strukovnih udruženja, obrazovanju krajobraznih arhitekata, stručnom usavršavanju odnosno pružanju potpore pri izradi stručnih standarda. Međusobna pomoć pružat će se pri sudjelovanju i organizaciji međunarodnih aktivnosti, nastupima na stručnim skupovima, natječajima i drugim događanjima od interesa za krajobraznu arhitekturu.

Definirano je i pokretanje zajedničkog časopisa u elektronskom ili tiskanom obliku kao i organiziranje godišnjih stručnih skupova za što će svaki put biti zaduženo neko od udruženja. Međusobna je potpora obećana i pri natjecanju za financijska sredstva od nacionalnih i međunarodnih institucija i fondova. Obećano je i zajedničko poticanje svih oblika interesnih aktivnosti za struku.

arhitekti_krajobrazni

Prirodne katastrofe i pejzažna arhitektura

U sklopu stručnog skupa Pejzaž-Krajina-Krajobraz upriličeno je predavanje Prirodne katastrofe i pejzažna arhitektura: uloga struke u prevenciji i saniranju posledica poplava. Krajobrazni su arhitekti iz Slovenije, Srbije i Njemačke predstavili projekte krajobrazne arhitekture osmišljene s ciljem sanacije posljedica poplava. Radove su prikazali: dr. Ratko Ristić, dr. Boris Radić, Alenka Padežnik te prof. Ante Stokman.

U okviru drugog dana govorilo se o odnosu obrazovanja i prakse u pejzažnoj arhitekturi, a prisutni su se prisjetili i nedavno preminulog uglednog krajobraznog arhitekte Brune Šišića. Ispred Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, predavanja su održale: Andrea Knez potpredsjednica HDKA s temom Obrazovanje i licenciranje krajobraznih arhitekata u Hrvatskoj, koja je s tim u vezi ukratko objasnila načine obrazovanja struke u Hrvatskoj i naznačila stanje postojeće i buduće zakonske regulative.

Zrinka Brajan nastupila je s temom Okviri i mogućnosti edukacije u krajobraznoj arhitekturi u Hrvatskoj, a osvrnula se i na mogućnosti dodatne edukacije, seminare, kongrese i suradnje HDKA sa drugim udrugama. Ispred srpskog udruženja, predavanja su održali dr. Maja Todorović s temom Obrazovanje u pejzažnom dizajnu i dizajn obrazovanja gdje je progovorila o mogućnosti razvijanja postojećeg obrazovnog okvira za krajobrazne arhitekte te je iznijela niz prijedloga za njihovo unapređenje dok je Ljiljana Tubić imala izlaganje Usklađenost obrazovanja, prakse i potreba društva u oblasti pejzažne arhitekture. Ukazala je na nedostatke studija i obrazovanja te je istaknula probleme koji se javljaju u praksi. Slovenski predstavnici Petra Vertelj, Nared i Urbi Vegl, održali su predavanja Regulacija poklica in dejavnosti krajinske arhtiekture te Delo krajinskega arhitekata v praski prostorskega načrtovanja u kojima su okupljenima pružili informacije o obrazovanju krajobraznih arhitekata u Sloveniji.

Povezivanje krajobrazne studentske zajednice

Skup je završio zaključcima kako će svako udruženje na svojim web stranicama ustrojiti posebnu rubriku unutar koje će se pratiti međusobne aktivnosti triju društava. Povezat će se i krajobrazna studentska zajednica, a moguće je organiziranje i međunarodnih radionica. Mjesec krajobrazne arhitekture od iduće godine definirat će se zajedničkim aktivnostima. Na salonu su dodijeljene i krajobrazne nagrade, a grand Prix dobili su predstavnici Španjolske s radom: Dehesa Landscape, Park, Garden and Green Roof in Extremadura.

Plakete su za svoj rad primili slovenski predstavnici za Vital Landscape: Ljubljansko barje-my inspiration autorica Maje Simoneti, Urške Kranjc i suradnika. Hrvatski su stručnjaci izložili radove krajobraznih arhitektica Monike Kamenečki i Nataše Tiške Vrsalović, pod nazivom Vila π, odnosno dva rada krajobraznih arhitektica Andree Knez i Lane Mesić naziva Public park in Vukovar i Green Wall. U suradnji sa arhitekticom i urbanisticom, Majom Šnajdar izložen je i njihov rad Park Little Sky and Memorial.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni