Održan Uskršnji sajam učeničkih zadruga

Održan Uskršnji sajam učeničkih zadruga

Balen napominje da se razmatra mogućnost međunarodne suradnje, pa su u toku pregovori o suradnji sa školskom zadrugom u Vojvodini koja izrađuje ukrase od slame, a naklon što  naši zadrugari savladaju tu vještinu, Vojvođani bi došli u zagrebačku županiju naučiti kako se izrađuju naši licitari

U prostorijama Zagrebačke županije danas je održan prigodni Uskršnji prodajni sajam učeničkih zadruga s područja Županije na kojem su se mogli kupiti različiti ukrasni i uporabni predmeti. Uz neizostavne pisanice, bilo je tu čestitki, naušnica i drugog nakita, ukrasnih magnetića za hladnjake i slično.

zadruge_pisaniceGlavni cilj ove izložbe bio je promocija učeničkih zadruga i proizvoda koje su izradile vrijedne ruke učenika. Tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije Darinka Balen ističe da su ovakvi sajmovi postali već tradicija, s obzirom da se održavaju još od 2002. godine u prostorijama Županije. U manifestaciju se uključuje 30 do 50 učenika iz škola s područja Zagrebačke županije.

Kako nam je objasnila Balen, na području Zagrebačke županije djeluje 27 učeničkih zadruga, od kojih je samo jedna srednjoškolska (SŠ Dragutina Stražimira iz Sv. Ivan zeline), dvije djeluju u sklopu Centara za odgoj i obrazovanje osoba s posebnim potrebama, a sve ostalo su zadruge osnovnih škola.

Zadruge se bave različitim djelatnostima, ovisno o okruženju u kojem djeluju, kao i afinitetima učenika, pa se tako neke od njih bave ručnim radom, neke keramikom, a druge povrtlarstvom i voćarstvom itd.

Tako na primjer Učenička zadruga „Jabuka“ iz Osnovne škole Milke Trnine u Križu ima voćnjak sa 1800 stabala jabuka kojima svoje ali i druge škole za potrebe užine. Županija je nedavno kupila stroj za preradu jabuka kojim će zadrugari uskoro proizvoditi prirodan sok od jabuka, koji će također biti ponuđen i drugim školama. Ova zadruga posluje tržišno, ali kako nas uvjerava Darinka Balen, zarada je minimalna i sav se zarađeni novac reinvestira u nabavku repromaterijala. Na taj način, voćnjak se konstantno proširuje. Učenici – zadrugari pak za svoj trud bivaju nagrađeni jednodnevnim izletima.

Županijski zadrugari među najuspješnijima

Najavila je da će se 24. travnja u OŠ Dubrava održati smotra svih zadruga s područja Županije, a pet najuspješnijih će „braniti boje“ Zagrebačke županije na državnoj smotri zadruga u Boćarskom domu.  Balen ne sumnja u uspjeh svojih zadrugara jer su već 15 godina među najuspješnijima na državnoj smotri.

zadruge_figurice

Zanimljiva je i međužupanijska suradnja zadrugara, koja je počela 2012. godine kada su zadrugari iz zagrebačke županije bili u posjetu Istarskoj županiji, gdje su sudjelovali u branju maslina i prisustvovali procesu proizvodnje maslinova ulja od ubranih plodova. Još zanimljiviji je bio posjet plantaži mandarina u Neretvanskoj dolini, koji su tamošnji zadrugari uzvratili (također radnim)  posjetom i pomogli kolegama u branju jabuka.

Balen napominje da se razmatraju i mogućnosti uspostave međunarodne suradnje zadrugara, pa su u toku pregovori o suradnji sa školskom zadrugom u Vojvodini koja izrađuje ukrase od slame, a naklon što  naši zadrugari savladaju tu vještinu, Vojvođani bi došli u zagrebačku županiju naučiti kako se izrađuju naši tradicijski licitari.   (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni