Održan sastanak s premijerom, branitelji nastavljaju prosvjedovati u Savskoj

Održan sastanak s premijerom, branitelji nastavljaju prosvjedovati u Savskoj

Vladi se zamjera ukidanje opskrbnina za šest tisuća branitelja, neobjavljivanje registra agresorske vojske, revizije mirovina, neadekvatna zdravstvena skrb za branitelje…

S predstavnicima branitelja koji su prošlog tjedna prosvjedovali na Markovom trgu danas se u Banskim dvorima sastao premijer Zoran Milanović te ministri Predrag Matić i Ante Kotromanović. Nakon sastanka je Đuro Glogoški, koji se uz ostale predstavnike branitelja pojavio u uniformi, okupljenim novinarima poručio da šator i dalje ostaje u Savskoj.

„Gdje smo se zamjerili kao Vlada i kad je bilo bolje?“, pitao je na početku sastanka premijer Milanović Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata; Josipa Klemma, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata; Dražimira Jukića, predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Tihomira Treščeca, predsjednika Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a.

Glogoški je naglasio kako je jedan od velikih problema to što teški invalidi Domovinskog rata nemaju primjerenu zdravstvenu skrb, prenosi HRT. Naglasio je kako su o tome željeli razgovarati s ministrom zdravlja, ali im to nije uspjelo u dvije godine.

Kao razloge nezadovoljstva naveo je ukidanje opskrbnina za šest tisuća branitelja. Bez opskrbnina je ostalo 1500 branitelja, a ostalima je zamijenjena zajamčenom minimalnom naknadom koju isplaćuje Ministarstvo socijalne skrbi.

Vladi zamjera što hrvatska javnost nije upoznata s činjenicom da je Republika Hrvatska preuzela mirovine iz SAO Krajine. „A mi branitelji istovremeno moramo prolaziti revizije“, kazao je Glogoški.

Registar agresorske vojske

Jukić je zatražio odgovor zašto imamo Registar hrvatskih branitelja, a nemamo registar agresorske vojske. „Da registar postoji, danas ne bi Hrvatska morala isplaćivati mirovine za SAO Krajinu i pripadnici agresorske vojske ne bi ostvarivali prava koja ostvaruju“.

Milanović je rekao kako bi se registrom agresorske vojske samo pojačale tenzije i neprijateljstva. „Rat je završen, zna se tko ga je dobio, a tko ga je izgubio. Registar agresorske vojske riješio je Tuđman kroz postupak pomirbe“, naglasio je premijer i dodao kako moramo ići naprijed.

Ministar Matić rekao je da je Zakon o braniteljima doživio 26 pozitivnih izmjena i dopuna. „To što je dopušteno ministru branitelja, nije dopušteno ni jednom drugom“, rekao je Matić.

Nabrojio je mnogo toga što je u njegovu mandatu učinjeno za branitelje. Među ostalim to su povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu udovica, jačanje prava prednosti pri zapošljavanju i prava na stambeno zbrinjavanje. Tu je i otvaranje veteranskih centara i braniteljskih zadruga, proširivanje stipendiranja učenika…

Na sastanku koji je trajao dva sata nije bilo riječi o šatoru u Savskoj, no dogovoreno je da će od sutra započeti konstruktivni radni sastanci. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni