Održan prvi hrvatski festival tradicijskih sireva

Održan prvi hrvatski festival tradicijskih sireva

Specijalan žiri sastavljen od predstavnika novinara, blogera i gastrostručnjaka pod vodstvom prof. dr. sci. Rajke Božanić ocijenio je sireve na licu mjesta i izabrao, po njihovom mišljenju, najbolji

Na glavnom zagrebačkom trgu održan je prvi hrvatski festival tradicijskih sireva. Cilj festivala je okupljanje, edukacija, promocija i prodaja tradicijskih sireva koji se proizvode na obiteljskim gospodarstvima.

U hotelu International, uz degustaciju mliječnih proizvoda, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u petak 6. studenog prvi hrvatski festival tradicijskih sireva Sircrofest. Festival se održao pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, u organizaciji Saveza Udruge malih sirara Republike Hrvatske Sircro, Hrvatske poljoprivredne agencije i Ministarstva poljoprivrede.

Čestitavši proizvođačima sireva i ostalih mliječnih proizvoda na stvaranju prepoznatljive tradicionalne hrvatske ponude, gradonačelnik Bandić pozvao je sugrađane da dođu na glavni gradski trg gdje će u bogatom izboru proizvoda sigurno pronaći nešto za sebe.

Predsjednica Saveza malih sirara Republike Hrvatske Romina Zadravec zahvalila je zagrebačkom gradonačelniku na kontinuiranoj podršci koju on i Grad Zagreb pružaju hrvatskim proizvođačima sira, naglasivši kako se nada da će ovaj festival postati tradicionalan.

Tijekom subote dana na Trgu bana J. Jelačića moglo se degustirati i kupiti različite sireve iz cijele Hrvatske.

Specijalan žiri sastavljen od predstavnika novinara, blogera i gastrostručnjaka pod vodstvom prof. dr. sci. Rajke Božanić ocijenio je sireve na licu mjesta i izabrao, po njihovom mišljenju, najbolji.

Degustacijom sirnih zalogajčića predstavilo se Ugostiteljsko turističko učilište iz Zagreba, a provedena je i nagradna igra za građane u kojoj je trebalo pogoditi težinu istarskog tvrdog kravljeg sira kojeg je za “SirCroFest” doniralo OPG-o Peršić iz Medulina, vlasnik Stancije Santa Marina.

Brojni posjetitelji i zadovoljni izlagači dobar su pokazatelj kako je ovakva manifestacija dobrodošla i slijedeće godine. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni