Održan prijam za najbolje svjetske neurokirurge, specijaliste i specijalizante

Održan prijam za najbolje svjetske neurokirurge, specijaliste i specijalizante

(Ilustracija: www.kbcsm.hr)

„Neurokirurgija u Hrvatskoj je danas na visokoj europskoj razini i našim pacijentima pružamo vrhunsku uslugu. U nekim stvarima smo lideri – od minimalne invazivne kirurgije kralježnice, operacija u budnom stanju i čitavog niza zahvata koji se rade u Zagrebu“, rekao je za ZG-magazin prof. dr. Rotim

Ivana Vranješ

Gradonačelnik Zagreba u petak je u palači Dverce priredio prijam za sudionike Međunarodnog neurološkog znanstvenog simpozija “Walking the silk road: Neurotrauma and funkcional neurosurgery”.

Ovaj značajan simpoziji je od 22. do 24. kolovoza po prvi put organiziran u Zagrebu s ciljem edukacije 120 specijalista i specijalizanata iz Europe, Azije i Afrike koji su kroz predavanja najboljih svjetskih neurokirurga stekli nova vrhunska znanja u području neurotraume i funkcionalne anatomije.

U pozdravnom govoru gradonačelnik Bandić je izrazio zadovoljstvo što se simpozij održava u Zagrebu te je sudionicima skupa iz 26 zemalja zaželio da se u Zagrebu osjećaju kao kod kuće. Naglasio je da je Zagreb europska metropola, grad koji je multikulturalan, multietničan i multikonfesionalan te se time ponosi.

„Najsigurniji smo i najotvoreniji grad od 27 europskih metropola i to neće umanjiti pojedinačni incidenti koji su se u zadnje vrijeme pojavili u Hrvatskoj, a koje osuđujemo i koje ćemo sankcionirati. Zagreb svoju titulu najotvorenijeg i najsigurnijeg grada treba čuvati”, rekao je gradonačelnik Bandić. Pozvao je sve sudionike da nakon predavanja iskoriste slobodno vrijeme i upoznaju se s ljepotama Zagreba.

„Ovaj skup se održava u organizaciji Udruge neurokirurga jugoistočne Europe, udruge koja okuplja neurokirurge iz 16 zemalja te je vrlo prepoznata u svijetu. Simpozij se sastoji od nekoliko ciklusa.Prvi je održan u Istanbulu, drugi je u Zagrebu, slijedeća dva u Rumunjskoj i Bugarskoj, a vjerojatno peti ciklus će biti održan u Kazahstanu”, rekao je prof. dr. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju i pročelnik Zavoda za spinalnu kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Dodao je da su osigurane stipendije i uz potporu Svjetske neurokirurške federacije želi se svim mladim neurokirurzima osigurati jednaka edukacija, bez obzira iz kojeg su dijela svijeta.

Osvrnuo se i na neurokirurgiju u Hrvatskoj u odnosu na svijet. „Neurokirurgija u Hrvatskoj je danas na visokoj europskoj razini, malo stoji jer uvijek imamo problema s financijama. No to nas ne sprječava da našim pacijentima pružamo vrhunsku uslugu. Trendovi koji postoje u svijetu u Hrvatskoj se maksimalno prate. Ne postoji gotovo niti jedna procedura koja se u Hrvatskoj ne prati. U nekim stvarima smo lideri – od minimalne invazivne kirurgije kralježnice, operacija u budnom stanju i čitavog niza zahvata koji se rade u Zagrebu i gdje ljudi iz regije, iz Europe dolaze na edukaciju“, rekao je za ZG-magazin prof. dr. Rotim.

Jedan od sudionika simpozija, ugledni neurokirurg mr. dr. Ibrahim Omerhodžić iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu istaknuo je da je Bosna i Hercegovina aktivan član Udruge neurokirurga jugoistočne Europe i nastoji pratiti sve trendove u regiji te je dodao da se uvijek može bolje čemu se i teži.

„Imamo dobre mlade neurokirurge koji su educirani po cijelom svijetu, od SAD-a i Japana. Zadovoljni smo postignutim i idemo naprijed“, rekao je doktor Omerhodžić. Dodao je da posao neurokirurga nije za svakog.

„Uvijek se za to odluče dobri i vrijedni studenti, koji su spremni teško raditi i pomagati drugima“, kazao je doktor Omerhodžić te je dodao da su neki od kvalitetnih neurokirurga zainteresirani da svoju karijeru grad u BiH.

Fahrudin Alić iz Sarajeva, koji je na završnoj godini specijalizacije iz neurokirurgije izrazio je zadovoljstvo što sudjeluje na simpoziju, jer će mu stečena znanja pomoći u radu.

„Neurologija me iznimno zanima. Ova grana medicine je zahtjevna i traži mnoga odricanja, ali tome sam se posvetio, to je moj životni poziv te planiram se time baviti u Sarajevu“, rekao je za ZG-magazin Alić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni