Održan Forum zagrebačkih ugostitelja

Održan Forum zagrebačkih ugostitelja

Forum zagrebačkih ugostitelja održan je u četvrtakak 24. studenoga. Iz godine u godinu zagrebački ugostitelji otvaraju važna pitanja na forumu.

Središnja tema ovogodišnjeg foruma i popratne tiskovne konferencije, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, bila je suradnja Udruženja ugostitelja Zagreb s partnerskim institucijama na razini Grada Zagreba i cijele Hrvatske u zajedničkom cilju otklanjanja problema i prepreka s kojima se ugostitelji ne samo Zagreba već i Hrvatske u cjelini susreću te unapređenje ugostiteljske i turističke djelatnosti.

Predsjednik Skupštine u svome je obraćanju istaknuo nadu za vraćanjem Državnog inspektorata kao objedinjenog mjesta za sve inspekcije u Republici Hrvatskoj, a koje bi samim ugostiteljima olakšalo suradnju i partnerski odnos sa svim relevantnim instucijama i dalo određenu sigurnost u redovnom poslovanju.

Zaključci doneseni na ovogodišnjem Forumu zagrebačkih ugostitelja su sljedeći: sniziti stopu PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 posto prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, ugostiteljima omogućiti plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu, priznavanje troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacija) u stopostotnom iznosu, Zakon o PDV-u, porezu na dohodak i dobit, ukinuti porez na potrošnju (do 3 posto) kojega plaćaju jedino i isključivo ugostitelji, povećanje osnovnog osobnog odbitka na 5.000,00 kn (sada je 2.600,00 kn), školstvo, povećanje omjera praktične (prakse) i teorije do 70:30 (sada je obrnuto), kadrovi, radnici, povećanje kvota za strane radnike te zabraniti (Zakonom o trgovini) hlađenje i „usluživanje” pića i napitaka u trgovini i „usluživanje” prigotovljene hrane u trgovini.

Ugostitelji su pozvali ministra turizma da se aktivno uključi u zaštitu ugostitelja. Također, pozvali su i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Andriju Mikulića da svojim autoritetom u Saboru podrži njihove amandmane.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni