Održan donatorski gala koncert za Hrvatski glazbeni zavod

Održan donatorski gala koncert za Hrvatski glazbeni zavod

“Drago mi je da smo se mobilizirali, da pokažemo jednu svijest o potrebi filantropije, dobrovoljnog prikupljanja sredstava i sugurna sam da će ovo biti jedan poticaj i da će novo ravnateljstvo napuniti Hrvatski glazbeni zavod kvalitetnim programom koji će privlačiti sve generacije“, rekla je za ZG-magazin ministrica kulture Obuljen Koržinek

Ivana Vranješ

U velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) u petak, 26. travnja održan je svečani donatorski gala koncert za očuvanje ove ugledne glazbene institucije.

Koncert je organiziran u produkciji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog glazbenog zavoda, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića nastupili su solisti Petrit Çeku, Ivana Lazar, Nikolina Virgej – Pintar te Ženski zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Brojna publika uživala je u sjajnim izvedbama djela Gioachina Rossinija, Pasquala Anfossija, Vatroslava Lisinskog, Joaquina Rodriga, Svetislava Staničića i Jacquesa Offenbacha.

Važno središte glazbenog života

Jedan od uglednih posjetitelja koncerta bio je bivši predsjednik Republike i profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ivo Josipović koji je rekao da je Hrvatski glazbeni zavod za glazbenu kulturu i općenito kulturu u Hrvatskoj spomenik nulte kategorije, ali i bitno središte glazbenog života u Zagrebu.

„Siguran sam da je kriza koja je došla u Hrvatski glazbeni privremena. Vidi se večeras koliki je entuzijazam da se on sačuva, ali rekao bih da je ambicija da se sačuva preskoromna. Naime, treba poraditi na tome da Hrvatski glazbeni zavod ojača svoju djelatnost, da razvije brojne aktivnosti za koje javnost i ne zna da se odvijaju, da budu vidljivije i da budu na dobrobit hrvatskoj kulturi“, istaknuo je Josipović.

Koncert je oduševio umirovljenu liječnicu i violinisticu Blaženku Brezovec koja je od mladosti vezana za HGZ.

„Od 1974. godine sam članica Hrvatskog glazbenog zavoda i dvadesetak godina bila sam sudionica njegovog orkestra. Zaljubljena sam u ovu zgradu i u glazbu. Od programa Hrvatskog glazbenog zavoda najviše volim koncerte“, rekla je za ZG-magazin Blaženka Brezovec.

Hrvatski glazbeni zavod odigrao je važnu ulogu u karijeri solista koji su nastupili na donatorskom gala koncertu.

„Nastup u Hrvatskom glazbenom zavodu je vrlo osebujan, jer sama dvorana je poput instrumenta. Moja gitara koja je sjajan instrument dobiva poseban sjaj na nastupu, a mislim da sam i sam izoštren prisustvom povijesti koju dvorana nosi i svih izvođača koji su izvodili svoju glazbu. U Hrvatskom glazbenom zavodu sam čest svirač, već sam od srednjoškolskih dana nastupao i svaki nastup je poseban. Nastupam po cijelom svijetu , ali kad sam u Hrvatskom glazbenom zavodu jedna je posebna trema”, rekao nam je mladi gitarist Petrit Çeku. Dodao je da je zbog institucija kao što je Hrvatski glazbeni zavod ponosan da je hrvatski državljanin.

„Hrvatski glazbeni zavod za mene znači jako puno, jer sam u njemu stasala još za vrijeme studiranja i moji prvi nastupi su vezani za ovu dvoranu. Dok izlazite na pozornicu osjećate se dotaknuti nasljeđem i svime što dvorana daje za vrijeme izvedbe. Vjerujem da bi moja karijera krenula sasvim drugim smjerom da nije bilo toliko nastupa u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda“, rekla je sopranistica Ivana Lazar. Naglasila je kako je Hrvatski glazbeni zavod izuzetno važan za Zagreb i Hrvatsku, jer to je nešto što čini hrvatsku kulturu i čime se Hrvati mogu ponositi.

Za novi početak potrebno milijun kuna

Profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda Romana Matanovac Vučković je istaknula kako je nažalost ovu instituciju preuzela u teškim financijskim problemima te se novo ravnateljstvo u prosincu prošle godine suočilo s činjenicom kako Hrvatski glazbeni zavod treba određena novčana sredstva da bi mogao nastaviti s radom.

„Pripremamo programe, projekte, najesen ćemo se javiti na natječaje s manje-više novim produkcijskim sadržajima, a novčana sredstva su nam potrebna za održavanje hladnog pogona i pripremu tih programa. Otprilike milijun kuna bi nam bilo dovoljno, dok ne krenu sredstva od programa i projekata u pripremi“, rekla je Matanovac Vučković. Naglasila je da je Hrvatski glazbeni zavod stara kulturna institucija te broji gotovo 200 godina djelovanja, a ono što ga karakterizira je da je od početka udruga građana.

„Podignut je donacijama građana, aristokrata i crkvenih velikodostojnika i cilj ovog koncerta je vratiti mecenstvo u Hrvatski glazbeni zavod, jer kroz nekakav naš plan financiranja jedna trećina sredstava može doći od vlastite produkcije, druga trećina sredstava od države, Grada Zagreba i drugih institucija, a treća je trećina u području mecenstva, donatorstva i sponzorstva. Sinergijom te tri strane Hrvatski glazbeni zavod, koji je jedan od temeljnih institucija Hrvatske i Zagreba, bi mogao funkcionirati. Vjerujem da ćemo kroz tri smjera djelovanja i financiranja stvoriti moderan kulturni centar koji će biti samoodrživ“, izjavila je Matanovac Vučković.

Dodala je da HGZ ima puno ciklusa uglednih komornih sastava, a od jeseni će krenuti s novim vlastitim programom u koprodukciji sa vanjskim suradnicima, udrugama i ustanovama u kulturi, umjetnicima. Razgovara se i o održavanju natjecanja u koprodukciji s HGZ-om. Posebna pažnja će se posvetiti odgajanju nove publike, programi će biti posvećeni djeci i njihovom odgoju da slušaju klasičnu glazbu, a dio programa će se posvetiti za kulturne potrebe Zagreba i Hrvatske.

Program za sve generacije

U budućnost Zavoda vjeruje i ministrica kulture Nina Obuljen- Koržinek.

„To je dvjesto godina tradicije, dvjesto godina od jednog filantropskog , dobrotvornog napora da se stvori ovakva institucija. Hrvatski glazbeni zavod je simbol glazbenog života Zagreba i Hrvatske, mjesto je gdje brojni građani i danas djeluju u orkestrima i drugim ansamblima. Drago mi je da smo se mobilizirali, da pokažemo jednu svijest o potrebi filantropije, dobrovoljnog prikupljanja sredstava i sigurna sam da će ovo biti jedan poticaj i da će novo ravnateljstvo napuniti Hrvatski glazbeni zavod kvalitetnim programom koji će privlačiti sve generacije“, rekla je za ZG-magazin ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Koncertu je nazočio i jedan od donatora HGZ-a, Boran Lončarić – vlasnik i direktor visokotehnološki specijalizirane ICT tvrtke GDi-ja. Naglasio je da mnogi inženjeri u tvrtki ne bi bili toliko kvalitetni, sistematični, promišljeni i s osjećajem da se u mladosti nisu bavili glazbom.

„Za nas je investiranje u novu eru Hrvatskog glazbenog zavoda investicija u ljude u njihovu kvalitetu. Stoga podupirem Hrvatski glazbeni zavod“, rekao je Lončarić. Dodao je da se i sam bavio glazbom, uz matematičku gimnaziju pohađao je i srednju glazbenu školu te se čak dvoumio i da upiše Muzičku akademiju. No ipak se na kraju odlučio za Fakultet elektrotehnike i računarstva.

„Svirao sam gitaru i pored solo sviranja jako mi je bilo važno svirati u ansamblu, znati surađivati s drugima što je danas važno u poslu. Ono što sam naučio svirajući u komornim ansamblima formiralo me je kao osobu“, istaknuo je Lončarić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni