Održan 30. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba

Održan 30. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba

Dvodnevni Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba u organizaciji Hrvatske zajednice laringektomiranih, otvoren je u subotu u Hotelu I. Na prigodnom otvorenju koji se održava i povodom 45. godina Zagrebačkog kluba laringektomiranih osoba, prisutnima se uz ostale visoke uzvanike, obratio i gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio da su ovakva okupljanja važna jer pomažu i informiraju širu društvenu javnost o problemima i načinu života osoba bez larinksa.

„Nama običnim ljudima malo je poznato što sve prolaze i na koji način funkcioniraju te osobe koje osim straha od posljedica maligne bolesti imaju i druge strahove:… hoće li nakon operacije moći jesti, disati, kako će pričati, kako se sporazumijevati s članovima obitelji i prijateljima. Uz sustavnu podršku zdravstvenoga tima i cjelokupne zajednice, sve ono što se u jednom trenutku čini nemoguće, poput govorenja, pjevanja, plivanja.uz podršku dobrih i humanih ljudi uistinu postaje moguće”, istaknuo je gradonačelnik te pozvao sugrađane da podrže sve oboljele od malignih bolesti na Donatorskom koncertu Hrvatske lige protiv raka koji će se 11. veljače održati u Koncetnoj dvorani Vatroslava Lisisnkog

U Republici Hrvatskoj živi oko tisuću laringektomiranih osoba kojima je zbog zloćudnog tumora grkljan kirurški odstranjen. Zagrebački klub laringektomiranih osoba, osnovan 1974. okuplja oko 300 članova, koji operiranim osobama podiže kvalitetu života. Dobro rehabilitirani i educirani timovi svojim primjerom potiču operirane na rehabilitaciju te im pomažu u reintegraciji obitelji i društvu.

Hrvatska zajednica laringektomiranih i Zagrebački klub laringektomiranih osoba organiziraju ovakav simpozij svake godine povodom Sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni