Održan 13. Dan mimoza

Održan 13. Dan mimoza

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu je obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i održana je javnozdravstvena akcija Dan mimoza.

Zainteresirani građani mogli su od stručnjaka dobiti informacije o prevenciji zloćudne bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena, a umre više od 100.

Iako je rak vrata maternice ozbiljan zdravstveni problem, predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. Damir Eljuga je rekao da se bolest može spriječiti cijepljenjem protiv HPV virusa koji je glavni uzročnik bolesti. U Hrvatskoj je cijepljenje dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a te je besplatno i dobrovoljno za učenike oba spola, od osmog razreda osnovne škole.

„Danas je u Hrvatskoj situacija nešto bolja nego 2008. godine kada smo krenuli s Danom mimoza. Imamo pad mortaliteta, ali nismo zadovoljni preživljavanjem žena. Naime, kod godišnje 300-tinjak oboljelih žena bolest je uznapredovala pa je i njihovo preživljenje značajno kraće“, pojasnio je Eljuga. Pozvao je žene da dolaze na redovite ginekološke preglede, barem jednom godišnje, jer se Papa testom otkriva rak vrata maternice u početnoj fazi.

Što se tiče odaziva na cijepljenje protiv HPV virusa prof. dr. Eljuga je rekao da je nažalost situacija u Hrvatskoj vrlo loša.

„Zagreb prednjači po odazivu na cijepljenje, oko 30 posto je odaziv, što je razmjerno dobro, ali želio bih da takva situacija bude u cijeloj Hrvatskoj“, zaključio je Eljuga.

Jedna od žena koje su preboljele rak vrata maternice je Darija Ivanjek. „Pet godina je prošlo od dijagnoze. Sasvim slučajno sam saznala da imam rak. Odazvala sam se na jednogodišnji preventivni pregled. To je bio šok, jer mislite da vam se ova zloćudna bolest ne može dogoditi. U mom slučaju nije bilo nikakvih simptoma i srećom rak je otkriven u ranoj fazi“, ispričala je Ivanjek.

Uz brojne građane koji su kupnjom grančica mimoza donirali sredstva za podršku oboljelim ženama akciji su se pridružile javne osobe, među kojima su bili zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo dr. Ivan Čelić.

Eurozastupnica Glavak je istaknula da će nastaviti s akcijom Faith and Win koju je započela bivša eurozastupnica Dubravka Šuica. Akcija će se održati diljem Hrvatske te će promovirati potrebu prevencije, zaštite i borbu protiv svih oblika raka.

Dan mimoza je svojim dolaskom podržao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Naglasio je da je prije 12 godina u KB Sveti duh uvedeno prvo cijepljenje protiv HPV virusa. Pozvao je sve žene u Hrvatskoj da idu na redovite ginekološke preglede i preveniraju rak vrata maternice, odnosno da se cijepe protiv HPV virusa.

Javnozdravstvena akcija Dan mimoza održana je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za zdravstvo, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar –Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i gradonačelnika Milana Bandića.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni