Odredba “made in” ponovno pred zastupnicima Europskog parlamenta

Odredba “made in” ponovno pred zastupnicima Europskog parlamenta

Države članice su po pitanju stava oko »Made In« odredbe podijeljene u dva bloka: za i protiv obveznog označavanja podrijetla proizvoda

Europski parlament sutra će na svojoj Plenarnoj sjednici koja se održava u Bruxellesu glasovati o Izvješću koje je pripremila zastupnica Europske pučke stranke Lara Comi koje se odnosi na Strategiju jedinstvenog tržišta. Nakon gotovo tri godine rada „Paket o sigurnosti proizvoda i nadzoru nad tržištem“ je u potpunosti usuglašen, osim članka 7. Uredbe o sigurnosti potrošačkih proizvoda, tzv. Made In odredbe. Tom odredbom želi se uvesti obavezno označavanje podrijetla za nepoljoprivredne proizvode. Rad na ovom dosjeu u Vijeću EU blokiran je već više od dvije godine i to upravo zbog predloženog obveznog označavanja podrijetla proizvoda.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je danas na radnoj grupi Europske pučke stranke za gospodarstvo i okoliš, a potom i na sjednici Kluba zastupnika EPP-a da je važno uspostaviti jedinstveni europski sustav za zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode u Uniji, na što je Parlament već pozivao, čime bi se stalo na kraj neprimjerenoj i izuzetno neujednačenoj situaciji u Europi te bi se za građane, potrošače, proizvođače i cijelo europsko gospodarsko i socijalno okruženje ostvarili brojni i raznoliki pozitivni učinci.

Petir je dodala da bi se takvim instrumentom jasno istaknula dodana vrijednost brojnih lokalnih i tradicijskih proizvoda, uz očite koristi za proizvođače, područja s kojih proizvodi dolaze i osviještenost potrošača. Ona ističe važnost navođenja odgovarajućih informacija na proizvodima za maloprodaju, posebno navođenja zemlje podrijetla, što je ključno za zaštitu potrošača i jačanje borbe protiv krivotvorenja. Petir je dodala da je važno osigurati informiranost potrošača i razmotriti mogućnost uvođenja obveznog sustava za pružanje ključnih informacija o ručno izrađenim i industrijskim proizvodima kako bi se potrošačima pružile informacije i zajamčila jednaka kvaliteta proizvoda u različitim državama članicama.

Države članice su po pitanju stava oko Made In odredbe podijeljene u dva bloka: za i protiv obveznog označavanja podrijetla proizvoda.

Republika Hrvatska, zajedno s BG, CY, EL, ES, FR, IT, MT, PT, RO i SI je okupljena u blok zemalja (Friends of Made In) koje podržavaju sektorski pristup i obvezno označavanje podrijetla proizvoda (11 država članica).

AT, BE, CZ, DE, DK, EE, FI, HU, IE, LT, LU, LV, NL, SE, SK i UK se protive obveznom označavanju podrijetla proizvoda (16 država članica).

PL je jedina država članica koja je fleksibilna po pitanju obveznog označavanja podrijetla proizvoda.

Europska komisija i Europski parlament su ranije također podržale obvezno označavanje podrijetla proizvoda. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni