Odobreno 1,5 milijardi kuna potpora turizam i sport

Odobreno 1,5 milijardi kuna potpora turizam i sport

(Foto: Vlada RH)

Premijer Plenković je apelirao na strpljenje onih koji traže popuštanje epidemioloških mjera. Dodao je da će, bude li epidemiološka situacija dobra, već 15. veljače doći do popuštanja mjera

Vlada RH je u četvrtak na otvorenom dijelu sjednice usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Programa dodijele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj situaciji COVID-19.

Ukupan iznos iz proračuna potpora planiran na temelju Programa je 1,5 milijardi kuna. Program je odobrila i Europska komisija 11. siječnja ove godine, a predstavila ga je Ukupan iznos iz proračuna potpora planiran na temelju Programa je 1,5 milijardi kuna, a predstavila ga je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Program će provoditi Ministarstvo u suradnji s HABOR-om, HAMAG-BICRO-m i poslovnim bankama. Korisnici su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici u sektoru sporta i turizma koji su najpogođeniji pandemijom.

Riječ je o odmaralištima, hotelima, kampovima, caterinzima, putničkim agencijama, turoperatorima, sportskim objektima, fitness centrima te ostalim sportskim djelatnostima uključujući teretane…

Ministrica Brnjac je istaknula da korisnici ovog programa mogu biti poduzetnici koji obavljaju djelatnost zdravstvenog turizma u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti te korisnici koji su uključeni u turističku ponudu, a pretežno ostvaruju prihode izvan sustava javnog zdravstva.

Kredite će osiguravat poslovne banke HABOR i HAMAG-BICRO.

Demokratsko prvo na prosvjed

“Kako bi se osiguralo lakše odobrenje povoljnih kredita za likvidnost poduzetnika predviđa se izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100 % glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike za koje je predviđen iznos od 1 milijardu kuna te do 90 % za velike poduzetnike, za koje je predviđen iznos od 500 milijardi kuna”, istaknula je ministrica Brnjac. Pojasnila je da pravo na potporu mogu ostvariti poduzetnici pod uvjetom da su pogođeni manjkom likvidnosti i gubicima u poslovanju uzrokovanih gospodarskim posljedicama zbog COVID-19 pandemije. Program bi trebao biti operativan već sredinom veljače.

Vlada je usvojila i Prijedlog zaključka o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb- Sisak, dionica Lekenik-Sisak. Na izgradnji će raditi Hrvatske ceste, a projekt bi se trebao realizirati za dvije i pol godine. Prioritet ovog projekta je dugoročna revitalizacija Sisačko-moslavačke županije te bi se omogućila i bolja prometna povezanost te županije sa Zagrebom.

Na sjednici se predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo i na prosvjed poduzetnika na Trgu bana Jelačića u srijedu ističući da je to demokratsko pravo.

“Kao Vlada i država smo pokazali da stojimo uz građane i radnike u privatnom sektoru. Gospodarskim aktivnostima kojima je onemogućeno da rade tijekom pandemije uplatili smo gotovo 9 milijardi kuna, govorim o neto iznosu“, istaknuo je Plenković. Najavio je da će se isplatiti 2,5 milijardi kuna za radna mjesta i fiksne troškove.

“Više od 90 % zahtjeva je obrađeno i isplaćeno, ostao je samo manji dio. Krenuli smo i s isplatom potpora za siječanj“, rekao je Plenković. Apelirao je na strpljenje onih koji traže da se epidemiološke mjere popuste. Dodao je da će, bude li epidemiološka situacija dobra, 15. veljače doći do popuštanja mjera.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni