“Odluku o preimenovanju trga donijet će Skupština, a ne ulica”

“Odluku o preimenovanju trga donijet će Skupština, a ne ulica”

Mikulić smatra kako nije dobro na jednom okupu imati kulturu, obrazovanje i sport te je nadodao da su mladi i sport uvijek išli zajedno

Uoči prve jesenske sjednice Gradske skupštine, u ponedjeljak se u Staroj gradskoj vijećnici novinarima obratio njezin predsjednik Andrija Mikulić. Na nadolazećoj sjednici očekuju se 23 točke, a Mikulić kaže da će od njih »medijski najatraktivnije biti točke oko imenovanja novih gradskih ureda, ali i nezaobilazna tema promjene imena Trga maršala Tita«. Nadodao je kako očekuje najnormalniju sjednicu na razini Grada Zagreba, odnosno u drugom domu Republike Hrvatske.

Mikulić se osvrnuo i na prosvjed »Antifašizam je moj izbor«. Smatra da svatko po Ustavu ima pravo prosvjedovati, odnosno iskazati svoje nezadovoljstvo, no da je konačna odluka na Skupštini. Naglasio je da se takve odluke donose »u ovoj kući« te da će, bude li na sjednici dovoljan broj zastupnika, odluka oko preimenovanja proći.

Pritom je izrazio nezadovoljstvo što ovakve teme preuzimaju primat, a ne one koje su doista potrebne za poboljšanje kvalitete života u Zagrebu. Podsjetio je i na to da se HDZ zalagao za promjenu imena Trga maršala Tita te da u četvrtak očekuje sjednicu kao i do sada.

Govoreći o novim gradskim uredima, poručio je da o ovoj temi očekuje tumačenje od predlagatelja na samoj sjednici.

»Ako ćemo to staviti na vagu i tom podjelom dobitiefikasniji, transparentniji i jednostavniji sustav, onda mislim da je dobra stvar da se uredi razdvajaju«, prokomentirao je.

Mikulić smatra kako nije dobro na jednom okupu imati kulturu, obrazovanje i sport te je nadodao da su mladi i sport uvijek išli zajedno. Podsjetio je kako je dio novca već podijeljen početkom godine te očekuje da će ostatak biti uplaćen najesen. Naglasio je i da je njemu osobno važno da postoje kriteriji za dodjelu sredstava u sportu, te da treba odvojiti amaterski i profesionalni sport.

Osim spomenutih točaka dnevnog reda, predsjednik skupštine osvrnuo se i na dignitet Gradske skupštine te je nadodao kako se već u listopadu može očekivati elektronsko glasovanje. Smatra kako je ipak prioritet aktualne Gradske skupštine oko gospodarskih i drugih tema. Zaključio je da je spomenutoj instituciji spomenutoj nužno vratiti dignitet, a to će ostvariti uz pomoć Turističke zajednice Grada Zagreba, podsjećajući na povijesnu važnost zgrade Gradske skupštine.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni