“Odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje donesena je na dugi rok”

“Odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje donesena je na dugi rok”

Iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport opovrgavaju obeshrabrujuće tvrdnje iz redova gradske oporbe

Odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje koja se mnogim obiteljima s troje i više djece učinila spasonosnom izaziva velik interes građana, ali i mnoge nedoumice. Roditelje najviše brine njezino trajanje, odnosno pitanje može li Odluka biti odjednom ukinuta, a njihove strahove dodatno je podgrijala oporba u Gradskoj skupštini čiji su predstavnici u svojim istupima poručili da se radi o »populističkoj« i na duži rok »neodrživoj mjeri«. Odlukom je predviđeno da će roditelj sa statusom odgojitelja primati naknadu (u neto iznosu od 3.206,00 kuna) sve dok mu najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport opovrgavaju obeshrabrujuće tvrdnje iz redova gradske oporbe i poručuju: »Odluka je donesena s namjerom da se primjenjuje, bez vremenskog ograničenja ili ograničenja broja korisnika na koje će se primjenjivati«.

Koliko je Odluka o novčanoj pomoći sigurna za roditelje ipak smatraju hipotetičkim pitanjem na koje je teško dati odgovor. Mišljenje je Ureda da se, u slučaju da dođe do izmjena ili ukidanja Odluke, to ne ne bi moglo primjenjivati retroaktivno na osobe koje su stekle status roditelja odgojitelja prije toga. To je javno potvrdio i pročelnik Ureda Ivica Lovrić na nedavnom susretu s majkama zainteresiranima za status roditelja odgojitelja.

S obzirom na aktualno stanje na tržištu rada ima roditelja koji s neizvjesnošću nemaju problema nego će iskoristiti ono što mogu dobiti. Tome svjedoči podatak da je na dan 10. studenoga 2016. zaprimljeno 1774 zahtjeva za novčanu pomoć za roditelje odgojitelje. Odobreno je već 500 zahtjeva, a za prvih sto korisnika je izvršena isplata pripadajuće novčane pomoći.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport odgovorili su nam da je do kraja godine za provedbu ove Odluke iz gradskog proračuna osigurano 23,5 milijuna kuna.

Odluka s »nizom pozitivnih implikacija«

Na susretu s majkama pročelnik Lovrić je kazao da se od Odluke, osim doprinosa u poboljšavanju natalitetne slike grada očekuje i »niz drugih pozitivnih implikacija«. Među njima je i oslobađanje radnih mjesta na koja će se zaposliti drugi nezaposleni. Smanjit će se i pritisak na dječje vrtiće, kao i trošak predškolskog odgoja, objašnjava pročelnik.

Zasad je ipak još prerano govoriti u kojoj će mjeri Odluka utjecati na porast nataliteta u Zagrebu. Naime, Odluka je stupila na snagu 8. rujna 2016. godine, što znači da je tek u ranoj fazi primjene, a iz resornog gradskog ureda napominju da će se tek nakon njene dugoročnije primjene moći utvrditi njen učinak na zagrebački natalitet.

»Prema demografskim ocjenama i analizama, ova Odluka uvelike pridonosi pronatalitetnoj politici. Također iz svakodnevne komunikacije sa roditeljima, korisnicima ili potencijalnim korisnicima novčane pomoći za roditelje odgojitelje, možemo zaključiti da će ova Odluka, kao nova mjera pronatalitetne politike Grada Zagreba, pridonijeti poboljšanju uvjeta života obiteljima s troje ili više djece«, ističu u Uredu.

Spomenimo da su potencijalne i aktualne korisnike zbunile najave oko iznosa naknade. Govorilo se o iznosu koji premašuje 5000 kuna, no ispostavilo se da je bila riječ o bruto iznosu. »Iznos novčane pomoći za roditelja odgojitelja smatra se prihodom, odnosno drugim dohotkom i isplaćuje se u bruto iznosu te se kao takav umanjuje za iznose poreza, prireza i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Neto iznos koji se uplaćuje korisniku ove novčane pomoći iznosi 3.206,00 kuna«, objašnjava Lovrić.

Spomenimo da se novčana pomoć isplaćuje na žiro račun te kao takva nije izuzeta od ovrha i drugih potraživanja.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni