“Odluka o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada je nepravedna”

“Odluka o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada je nepravedna”

»Isto stanje, drugo pakovanje!«, poručili su zeleni aktivisti

Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika pozvali su gradske zastupnike da na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine zatraže izmjene predložene Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada. Smatraju da ona ne donosi dovoljno mjera za smanjenje količina smeća i povećanje stope recikliranja, niti pravedniju naplatu mjesečnih računa.

Tim su povodom aktivisti Zelene akcije i udruge UZOR danas održali prosvjedni performans ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba.

»Zagrepčanke i Zagrepčani ne mogu lako i jednostavno odvojiti otpad na svom kućnom pragu što rezultira velikim količina smeća koje se bacaju na odlagalište, a za takvu zaostalu uslugu plaćaju nepravedne i nezakonite mjesečne račune. Pritisnuta nacionalnim zakonodavstvom, gradska vlast u posljednji čas pokušava progurati ovu Odluku koja bi trebala donijeti promjene. Međutim, ona sadrži brojne manjkavosti pa će te promjene u praksi biti vrlo minorne. Zbog toga smo istaknuli transparent “Isto stanje, drugo pakovanje”«, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Pojašnjava da se predloženom Odlukom propisuje se odvajanje samo dijela frakcija na kućnom pragu, dok će se ostatak nositi u spremnike na javnim površinama koji su se već pokazali neučinkovitima zbog udaljenosti i nedostatka kontrole. I u predloženom sustavu odvajanja na kućnom pragu nedostaje kvalitetan nadzor čime se ostavlja velik prostor za zloporabu sustava, posebice u višestambenim zgradama.

»Konkretno, neće se znati tko je i što ubacio u koji spremnik pa je izgledno da će i dalje nastajati velike količine smeća. Za nepropisno odvajanje propisane su visoke kazne, a kako neće biti moguće saznati prekršitelje, kazna će ići svima, pa tako i stanarima koji marljivo odvajaju«, upozorio je Košak.

»Ovakvim sustavom djelomičnog odvajanja na kućnom pragu bez kontrole ne mogu se postići Zakonom propisani ciljevi odvojenog prikupljanja otpada. Također, odredbe o nadzoru provedbe Odluke, sadržaju spremnika i ugovornim kaznama su neprovedive«, poručila je pak Branka Genzić-Horvat, čelnica udruge UZOR. Poručila je da treba postaviti spremnike za preostale frakcije reciklabilnog otpada i to na kućnom pragu te omogućiti da se sistemom individualizacije ustanovi točno koliko je tko otpada predao.

Genzić.Horvat upozorava da se zbog nedostatka kontrole i mjerenja količina neće znati niti tko je koliko otpada uistinu proizveo pa se ni naplkata odvoza otpada neće pravedno naplaćivati po količini miješanog otpada. Tako ono koji proizvode više smeća imaju opciju plaćati jednako kao i oni koji marljivo odvajaju i imaju malo smeća. S druge strane, oni koji puno odvajaju nemaju opciju plaćati manje jer se Odlukom nameće minimalni volumen u zajedničkom spremniku te će oni plaćati više smeća nego što zaista proizvedu.

»Ovakva naplata nije bazirana na stvarnoj mjerljivoj količini predanog otpada tj. zakonskom načelu „plati koliko baciš“«, nadodala je Branka Genzić Horvat.

Zaključila je kako je jedini uspješan i pravedan sustav onaj u kojem građani na kućnom pragu imaju infrastrukturu za odvajanje glavnih vrsta otpada (plastika, papir, biootpad, metal, staklo), a sustav je zaključan i kontroliran putem čipova i vaga tako da se zna tko je, što i koliko čega bacio. »S obzirom da gradska vlast nije prihvatila brojne konstruktivne prijedloge koje smo uputili za vrijeme javne rasprave, jučer smo uputili otvoreno pismo gradskim zastupnicima. Pozvali smo ih da zahtijevaju izmjene Odluke kako bi se Zagrepčanima omogućilo da napokon imaju dostupan i pravedan sustav odvajanja i naplate. Očekujemo da će zastupnici stati u obranu javnog interesa i zaštite okoliša«, zaključio je Košak. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni