Odlučeno: Zagreb i Rijeka domaćini Europske univerzijade 2016.

Odlučeno: Zagreb i Rijeka domaćini Europske univerzijade 2016.

Očekuje se da će na ovom natjecanju u 20-ak sportova nastupiti 4000 studenata sportaša  (do 28 godina starosti) s više od 200 europskih sveučilišta iz 30-ak zemalja. Grad protukandidat bio je portugalska Coimbra kojoj je ovo bio treći neuspjeli pokušaj

Gordan Kožulj: Ovo su prave studentske igre. Vrhunski rezultati nisu u prvom planu, a natjecanja će se održavati u studentskim sportskim dvoranama, pa neće biti potrebno graditi nove sportske objekte

Napokon smo dočekali i tu vijest: Zagreb i Rijeka bit će domaćini i organizatori Europskih sveučilišnih igara koje će se održati u srpnju 2016. godine – odlučeno je u Ljubljani na zasjedanju Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije. Očekuje se da će na ovom natjecanju u 20-ak sportova nastupiti 4000 studenata sportaša  (do 28 godina starosti) s više od 200 europskih sveučilišta iz 30-ak zemalja. Grad protukandidat bio je portugalska Coimbra kojoj je ovo bio treći neuspjeli pokušaj.

Iako još točan datum održavanja igara nije zacrtan, one će se najvjerojatnije održati od 12. do 25. srpnja.

„Pravo je zadovoljstvo biti hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta nakon što je u Ljubljani na zasjedanju Izvršnog odbora EUSE (Europske sveučilišne sportske asocijacije) donesena odluka da Rijeka i Zagreb 2016. godine zajednički organiziraju studentske sportske igre“, rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. On je izrazio uvjerenje da će „ZAGRI“ polučiti veći uspjeh od onoga kakav je prije 29 godina ostvario „ZAGI“ na Univerzijadi 1987. godine u Zagrebu.

Broj sudionika mogao bi porasti na 8000

Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja ocijenio je da će Igre uspjeti onoliko koliko u njih uložimo.

Najavio je kako će se nastojati proširiti broj sportova na 21 do 22, među kojima će biti i dva sporta za osobe s invaliditetom, pa bi se broj sudionika mogao popeti i na  8000. Usporedbe radi kazao je da je na Univerzijadi 1987. bilo 3.600 studenta sportaša.

„Ovo su prave studentske igre u kontekstu da stvarno nastupaju sveučilišne ekipe. Vrhunski rezultati nisu u prvom planu, a natjecanja će se održavati u studentskim sportskim dvoranama, pa neće biti potrebno graditi nove sportske objekte. Osim toga u Rijeci i Zagrebu postoji u studentskim domovima dovoljno smještajnih kapaciteta za sve sudionike Igara, koje će se održati na već postojećim objektima“, istaknuo je voditelj projekta kandidature, naš bivši proslavljeni plivač Gordan Kožulj.

Igre bi se 12. srpnja otvorile u Zagrebu, dok bi svečano zatvaranje bilo istodobno 25. srpnja organizirano u Zagrebu i Rijeci.

Troškove organizacije najvećim će dijelom, oko 40 posto, snositi sami natjecatelji, odnosno njihova sveučilišta, a natjecanja će se održavati na već postojećim sportskim terenima

Studenti će se natjecati u: košarci, odbojci, odbojci na pijesku, rukometu, nogometu, futsalu, badmintonu, stolnom tenisu, tenisu, veslanju, džudu, te-kvon-dou, dok će vaterpolo biti demonstracijski sport i on će se odigravati u Rijeci. Predviđeno je da se većina natjecanja (dvije trećine) odigrava u Zagrebu, a ostatak u Rijeci. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni