Odlazak skladatelja hrvatske himne

Dogodilo se na današnji dan, 2. veljače:

1878. – u Novom Sadu umro Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne. Runjanin je uglazbio stihove  mladog Zagrepčanina Antuna pl. Mihanovića koji su objavljeni 1835. u Danici. Bila je to“ Lijepa naša domovina“ pjesma od 56 stihova, oda ljepoti hrvatske zemlje. Josip Runjanin rođen je 8. prosinca 1821. u Vinkovcima. Lijepa naše je prvi put kao himna pjevana prigodom otvorenja Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891., kada nijedan od autora više nije bio živ. Runjanin je glazbenu izobrazbu stekao kod vojnoga kapelnika u Glini, a svirao je i glasovir. U vojničkom je zvanju bio vrlo savjestan i napredovao je do potpukovnika.

1983. – Papa Ivan Pavao II proglasio je Franju Kuharića kardinalom. Kuharić je bio član Kongregacije za kler i bogoštovlje te rimske komisije sv. Ćirila i Metoda. Predsjednik Biskupske konferencije Jugoslavije bio je tri puta, a 1993. godine, kada je Vatikan osnovao Hrvatsku biskupsku konferenciju postao je njezinim prvim predsjednikom. Kao zagrebački nadbiskup osnovao je 60 novih župa.
1943. – Šesta njemačka armija poražena je kod Staljingrada (Današnjeg Volgograda), nakon šestomjesečnih borbi. Ovaj njemački poraz smatra se jednim od najvažnijih obrata u Drgugom svjetskom ratu.