Odlazak prema nepoznatoj zvijezdi

Odlazak prema nepoznatoj zvijezdi

Neposredno prije slijetanja na poletno-sletnu stazu Tupoljev TU-134A, beogradske avio kompanije Aviogenex, pri brzini od 260 km/h, bubnuo je na tlo. Nakon kotrljanja 700-injak metara po pisti, zapalio se, eksplodirao i raspao. Ugljični dioksid i vatra, sve su proždirali, a jedini putnik koji se uspio spasiti bio je Ranko Sarajčić

Tekst: Marko Sladić

Foto: fluminensia.org / pticica.com / lokalpatrioti-rijeka.com

Od 1950. godine, otkad se detaljno bilježe svi podaci o avionskim letovima, do danas, u Hrvatskoj se dogodilo više od 160 avionskih nesreća. Za jednu od najtežih, onu na otoku Krku, u kojoj je poginulo 78 putnika, izdvojit ćemo te izložiti neke interesantne detalje.

Tupoljev TU-134 kompanije Aviogenex u Zračnoj luci Zürich

23. svibnja 1971. godine, avion Tupoljev TU-134A, beogradske avio kompanije Aviogenex, poletio je s londonskog aerodroma. Let preko Europe, za 83 putnika, uglavnom britanskih turista, prošao je planirano. Njegovo je slijetanje bilo predviđeno za 19 sati i 40 minuta, no to se, nažalost, nije dogodilo. “Prilikom slijetanja, avion je zahvatila jaka kiša i turbulencija.”, izjavio je jedan od petorice preživjelih putnika. Naknadno je utvrđeno kako je i snažan jugo imao svoje prste u nemilom događaju. To nije ništa neobično pošto je ovaj kraj poznat po snažnim vjetrovima.

Vatrogasci gase olupinu zrakoplova
Vatrogasci gase olupinu zrakoplova

Sve se zbivalo u zraku, na samo 4 km udaljenosti od mjesta slijetanja. Neposredno prije slijetanja na poletno-sletnu stazu, pri brzini od 260 km/h, avion je bubnuo na tlo. Nakon kotrljanja 700-injak metara po pisti, zapalio se, eksplodirao i raspao. Ugljični dioksid i vatra, sve su proždirali, a jedini putnik koji se uspio spasiti bio je Ranko Sarajčić. Iz agonije su se, srećom, izvukla još i četiri člana posade.

Među poginulim putnicima, bila je i obitelj našeg poznatog književnika Josipa Pupačića, kao i on sam. Sa suprugom Benkom i kćerkom Rašeljkom, te se nesretne predvečeri vraćao iz Londona. Ovaj je slučaj posebno interesantan zbog toga što je Josip Pupačić poginuo na mjestu koje je obožavao, u gradiću Omišlju, mjestu pokraj mora gdje je namjeravao kupiti i kuću. Cijela nesreća još je misterioznija zbog toga što su i tri Pupačićeva brata također poginula u vatri kao i to što je on svoju smrt predvidio u posljednjoj zbirci pjesama Moj križ svejedno gori, objavljenu malkice prije nesreće.

nesreca_tupoljev_krkPjesnikova kćer Rašeljka, od rođenja je bolovala na srce zbog čega je bila i operirana u Londonu. Pupačiću London nije bio nepoznat. Čak je i predavao u jednoj gradskoj školi kako bi dodatno zaradio te financijski pripomogao liječenju svoje kćeri. Operacija je bila uspješno obavljena i sve je krenulo u pozitivnom smjeru. Obitelj Pupačić se odlučila na povratak u Hrvatsku, no zašto nisu otputovali direktno u Zagreb, već su odabrali dulji i kompliciraniji put – slijetanje na Krk, zatim trajektom na kopno te vlakom ili autobusom do Zagreba!?

josip_pupacic
Josip Pupačić

Avionske karte su, u ono vrijeme, bile luksuz i time preskupe za prosječnu obitelj poput Pupačićevih stoga su, zahvaljujući jednom njihovom poznaniku koji je radio u agenciji Yugoturs, kupili karte za, puno jeftiniji, charter let. Ne sluteći ništa, izabrali su let u vječnu tamu.

Njihov ih dom, u Čakovečkoj ulici 3a u Zagrebu, zasigurno još uvijek očekuje kako bi se u njemu proveselili i proslavili Rašeljkinu pobjedu nad svojom bolešću. (crckarije.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni