Odlazak Muhammada Alija, najpoznatijeg svjetskog boksača

Odlazak Muhammada Alija, najpoznatijeg svjetskog boksača

Jedan od najboljih boksača svih vremena, Muhammad Ali, rođen kao Cassius Marcellus Clay, Jr. umro je u 75. godini u petak 3. lipnja u bolnici u Pheonixu, gdje je proveo posljednja dva dana, rekao je Bob Gunnell, glasnogovornik obitelji. Vijest su prenijeli svi svjetski mediji.

Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji godinama se borio s Parkinsonovom bolesti koja mu je dijagnosticirana 1984., tri godine nakon što se povukao iz boksa.

Bolest se često povezivala s traumom glave, a Aliju se stanje zadnjih godina dodatno pogoršalo pa je pojavljivanje u javnosti sveo na minimum.

Muhammad Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu, te je zabilježio 5 poraza.

Ali je od samih početaka karijere pokazivao izniman talent za boks. Već od ranih dana je prakticirao netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao »letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa«. U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. u lako-teškoj kategoriji. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona, koji je u sedmoj rundi odbio izaći u ring tvrdeći da ima ozljedu ramena. I uzvratni meč je bio prepun kontroverzi, jer je Liston pao nakon udarca u prvoj rundi za kojeg mnogi danas tvrde da nije bio tako opasan, te da je Liston namjerno pao. Te optužbe nikad nisu bile dokazane. Također je 1962. porazio legendarnog Archie Moorea.

Kroz sve svoje godine boksačke karijere Ali se osim neporecivim iznimnim boksačkim talentom isticao i brojnim kontroverznim izjava i ponašanjem. Prelaz na Islam, vješto korištenje medijske pozornosti, specifičan način verbalnog i neverbalnog provociranja protivnika prije, za vrijeme i nakon borbe čine Alija svakako najprepoznatljivijom ikonom boksa. Smatra se da je Ali prva i najveća medijska sportska zvijezda 20. stoljeća.

»Ovo je veoma tužan dan. Volio sam Muhammada Alija. On je bio moj prijatelj. I nikad neće umrijeti«, izjavio je povodom Alijeve smrti Don King, boksački promoter koji je organizirao neke od Alijevih najvećih mečeva.

»Duh Muhammada Alija će i dalje živjeti, on je predstavljao čitav svijet«, istaknuo je King.

Ali, čiji je um bio britak kao i udarci kojima je obasipao protivnike, dominirao je boksom dva desetljeća prije nego što vrijeme i Parkinsonova bolest, izazvana tisućama udaraca u glavu, nije okončala njegovu karijeru 1981. godine. On je osvajao i branio šampionsku titulu u povijesnim mečevima na egzotičnim lokacijama, dizao je glas u ime Afroamerikanaca, a poznata je priča i da je odbio biti regrutiran u američku vojsku tokom rata u Vijetnamu zbog njegove muslimanske vjere.

»On je bio najbolji boksač svih vremena, ali njegova je boksačka karijera manje bitna u odnosu na doprinos koji je on dao svijetu«, izjavio je Bob Arum, odvjetnik i boksački promoter.

Uprkos svojoj teškoj bolesti, Ali je putovao po čitavom svijetu, a svi su ga primali sa oduševljenjem uprkos tome što nije više mogao da koristi svoj moćni glas, a uspijevao je komunicirati tek slabašnim osmijehom ili treptajem oka. Alija, koji je na vrhuncu karijere bio impozantna figura sa 190 centimetara i 95 kilograma težine, poštovali su milijuni poklonika širom svijeta, ali ga isto toliko ljudi nije voljelo.

Sahrana Muhammada Alija održat će se u srijedu 8. lipnja u njegovom rodnom gradu Louisvilleu, u saveznoj državi Kentucky, dok će se memorijalna služba održati u subotu 11. lipnja, najavile su gradske vlasti Louisvillea. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni