Odlazak keramičara svjetskog glasa – Hanibala Salvara Hanija

Odlazak keramičara svjetskog glasa – Hanibala Salvara Hanija

(Hanibal Salvaro 7. 5. 1935. – 3. 12. 2022.)

Prije nekoliko dana, napustio nas je iznimni umjetnik, keramičar svjetskoga glasa Hanibal Salvaro Hani, u 88. godini, doista ispunjena i aktivna života (rođen je 1935. godine).

Imao sam istinsko zadovoljstvo surađivati s njim u povodu prezentacija niza ekskluzivnih i nesvakidašnjih umjetničkih realizacija, uspješnih nastupa u mnogim inozemnim galerijama, pa i kod oživotvorenja ideje o stalnom postavu njegovih, ali i tuđih djela u galeriji u Zagrebu.

Priznajem, uvijek sam čudio njegovoj neiscrpnoj energiji, neumornosti duha i tijela, vječnoj gladi za istraživanjem raznolikih artističkih mogućnosti, od materijala posebice pa sve do motiva, oblikovanih u skulpturama, slikama ili u performansima.

Njegova je radoznalost bila neutaživa do zadnjeg časa života, kao i njegovo istinsko uživanje u poslu kojim se puna srca bavio mnoštvo godina ostavljajući svojim opusom, ali i organizatorskim radom duboki trag, ne samo u životu grada u kojem stanovao, nego i u svijetu gdje je živio.

O kompleksnom i obimnom djelu Hanibala Salvara Hanija tek treba početi ozbiljno promišljati i pisati.

Zbogom, Salvaro.

Miroslav Pelikan


Hanibal Salvaro utemeljitelj je Svjetskog triennala male keramike u Zagrebu (od 1984. do 1997.) te Svjetske izložbe male i minijaturne keramike “Lilliput ceramics” održane u brojnim hrvatskim gradovima (od 2007. do 2016.). Izlagao je na više od 300 samostalnih i selekcioniranih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Društva keramikov in lončarjev Slovenije i Katalonskog društva za keramiku.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni