Odlazak dvojice velikana umjetnosti

Redatelj Krsto Papić svoju potpunu afirmaciju stječe filmom “Lisice“ (1969) / Ivan Večenaj – Tišlarov dobitnik je mnogih priznanja, a njegova slika Četiri jahača apokalipse uvrštena je u publikaciju Biblija u umjetnosti 20. stoljeća u kojoj su zastupljeni najveći svjetski slikari Picasso, Chagall, Dali, Kokoschka i drugi

Nakon što je prošlog četvrtka, 7. veljače u 80. godini života u Zagrebu preminuo glasoviti filmski redatelj Krsto Papić, jučer nas je napustila još jedna umjetnička duša –  slikar Ivan Večenaj – Tišlarov.

Komemoracija Krsti Papiću održana je u utorak u zagrebačko kinu Tuškanac. Glasoviti hrvatski redatelj i scenarist Krsto Papić preminuo je nakon teške bolesti. Rođen je 1933. u Vučidolu u Crnoj Gori. U kasnim šezdesetima i ranim sedamdesetim godinama prošloga stoljeća nastala su njegova ključna djela ambijentirana u kamenjaru Dalmatinske zagore, “Lisice” i “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”.

Istaknuo se prvo kao dokumentarist u 1960-ima (“Kad te moja čakija ubode”). Godine 1967. režirao je prvi dugometražni film “Iluzija”, melodramu o sukobu generacija, a potpunu afirmaciju stječe Lisicama (1969). Uslijedili su zapaženi filmovi “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” (1973), prvi hrvatski film strave “Izbavitelj” (2003. i njegov svojevrsni nastavak “Infekcija”), “Tajna Nikole Tesle” (1980), “Život sa stricem” (1988), “Priča iz Hrvatske” (1992) i “Kad mrtvi zapjevaju” (1997). Poznati su i njegovi dokumentarni filmovi Nek se čuje i naš glas” (1971), “Specijalni vlakovi” (1972) i “Mala seoska priredba” (1972). Posljednji mu je film “Cvjetni trg” snimljen 2012. godine osvojio nagradu na 36. festivalu u Montrealu.

Velikan hrvatske naive Ivan Večenaj – Tišlarov umro je jučer ujutro u 92. godini u koprivničkoj bolnici. Rodio se 18. svibnja 1920. u Goli. Završio je četiri razreda osnovne škole, a već je kao dječak pokazivao slikarski talent. Pripadao je Hlebinskoj školi naivnih slikara. Izlaže od 1954., a izlagao je na nekoliko stotina samostalnih i skupnih izložaba.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a njegova slika Četiri jahača apokalipse uvrštena je u publikaciju The Bible in 20th Century Art (Biblija u umjetnosti 20. stoljeća) u kojoj su zastupljeni najveći svjetski slikari Picasso, Chagall, Dali, Kokoschka i drugi.

Osim slikarstvom bavio se i skupljanjem jezičnoga blaga te je sastavio rječnik s 12.000 starih riječi rodne Gole. Napisao je povijest svojega kraja, dva romana te zbirku sa 60 pjesama. Skupljao je i etnografsko blago te je svoju rodnu kuću pretvorio u etnografski muzej. Najstariji podravski slikar naive živio je i radio u Goli. (zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni