Odjeća u skladu s prirodom

Odjeća u skladu s prirodom

Modna umjetnica Splićanka Davorka Vladović stvara odjeću, ponajprije tunike i haljine nadahnute prirodom i zelenilom bilja(ka). Asimetričnih su krojeva, izrađeni tzv. batik tehnikom za žene svih oblika i veličina

»Ne volim zadane okvire, granice i norme pa takvu i odjeću radim«, kaže to modna umjetnica Davorka Vladović iz Splita, koja je tamo svila gnijezdo, nakon što je, kako kaže željela promijeniti nešto u životu, počevši od okoline s kojom se nije baš najbolje razumjela pa nadalje… Rođena u Pakracu, živjela je u Daruvaru, a preko Zagreba je kaže došla i do Splita. U »najlipšem gradu na svitu«, danas nastaju Davorkini odjevni predmeti (pod nazivom d.klea) – tunike, haljine, suknje, majice… Jedinstveni su to primjerci odjeće asimetričnih krojeva i linija, živih crvenih, žutih, narančastih i drugih boja i dizajna, u koji je utkan modni dah ljubiteljice prirode.

Ona je od nje neodvojiva, pa ne čudi da Davorka daruje modni svijet osebujnim stilom. Zagrepčani su svojedobno mogli uživati u njenim izloženim tunikama i haljinama koje radi od prirodnih materijala, pamuka i viskoze,a boja ih doznajemo batik tehnikom.

Haljine i tunike vilinskog izričaja

Uniseks modeli tunika sa i bez kapuljača, ali i dugih haljina vilinskog izričaja, prozračnih su i vedrih boja, a svojedobno su se one mogle vidjeti i na Renesansnom festivalu u Koprivnici. Nekadašnja tehnička crtačica metalne struke krojiti je i šivati sama (na)učila još u vrijeme djevojaštva, kada je željela imati drukčije komade odjeće od onoga što se nemaštovito tada nudilo. Učila se krojenju i šivanju po staroj njemačkoj Burdi, korak po korak usvajajući znanje polako. Bojala je i sama dizajnirala odjeću stvarajući tako svoj modni izričaj. Krenula je prvo s tunikama, jer je željela imati odjevne predmete koji će biti praktični, udobni, a opet lijepi, zanimljivi i posebni. Željela je, objašnjava imati nešto što će moći nositi i preko »gega« (tajica) a da »na nešto liči«.

Stvorila je umjetnica, kako smo se uvjerili, jedinstvene komade za žene, ali i muškarce i to nemalo u zelenim, bordo i drugim živim bojama, s ponajmanje crnih komada. »Nema kod mene previše crne«, ističe ona dodajući kako je u Daruvaru svojedobno radila u struci, a za svoju dušu, ali i nadopunu budžeta i odjeću za jedan butik.

Prije desetak godina Davorka je ostala bez posla, a kako je majka sad već odraslije dvoje djece, nije bilo druge pa je svoje znanje prvo usmjerila propravcima odjeće. Kada je taj posao utihnuo, rodila se ideja za stvaranjem tunika. Prvo su joj modeli, ali i svojevrsne mušterije bile, kako u šali kaže »XL prijateljice« koje su poželjele neke komade odjeće koji su udobni, ne stežu, »dišu«, a lijepi su. Kasnije su tek došli »small« uratci pa je umjetnica u raskoraku između »velikih i malih ideja«.

Kada joj netko poželi klasičan odjevni komad uvijek je to manji izazov, a kada je o cijenama riječ sve ovisi koliko je posla na određenom komadu odjeće, po kojoj je cijeni nabavila materijal i dr. Ljetne joj se tunike bez rukava kreću od 150 do 250 kuna, a zimske od 250 naviše.

Muška majica Davorke Vladović

Deblji se materijali, kaže naša sugovornica teže bojaju, pa je trud i vještina proporcionalna tome. Modni su joj komadi podjednako traženi, ali tunike ipak nešto više. O tome koliko joj vremena treba za primjerice jednu haljinu, kaže ne može reći koliko je to sati u komadu jer dan joj treba za iskrojiti i sašiti, pa dan odlazi na bojanje, potom slijedi sušenje. Kontrolira se tada i učinak batika odnosno kako je boja primljena na određeni materijal, jesu li se šare pravovaljano »iscrtale« i dr. Umjetnici u stvaranju (pot)pomažu četiri omiljene joj mace Conor, Flekica, Berto i Fuzzy koje budnim okom paze hoće li sve ispasti kako treba pa Davorki nikad nije dosadno. Ljubimci su ravnopravni ukućani koje vole i umjetničina kćer Lea, turistička menadžerica i sin Duje odan nogometu.

Davorka prikazuje postupak bojanja

Kvalitetni materijali iz Čakovca

Iako mnogi misle kako joj inspiraciju donosi plavetnilo mora, ona je više okrenuta šumi i zelenilu bilja(ka). Prije je više stvarala noću, a sada je (pre)okrenula vrijeme i počela više sebi ugađati pa sitni sati više nisu njen odabir. Zadovoljna je što je u Čakovcu pronašla hrvatsku tvornicu koja prerađuje pamuk, odnosno stvara kvalitetne materijale, koje umjetnica tamo nabavlja. Garancija je to kvalitete za koju želi da joj u radu bude konstanta.

Ono što je umjetnicima, ali i drugim proizvođačima nezahvalno, jest to što su štandovi na manifestacijama skupi, i po nekoliko tisuća kuna (sve ovisi gdje se održavaju). U Splitu, u jeku sezone ljeti cijena dosegne i dvadesetak tisuća kuna! Davorka je ipak svoje modne komade uspjela javnosti predstaviti na modnim revijama, kako kaže za žene svih oblina, visina, oblika i dužina. Zahvalna je i članicama i prijateljima u Pjevačkom društvu Marijan koje su njene odjevne predmete i nosile. U Zagrebu je nastupala na sajmu Fistt art, u Puli na Danima antike, Špancirfestu u Varaždinu, Srednjovjekovnom sajmu na Klisu, božićnim i drugim prigodnim manifestacijama.

Više Davorkinih kreacija možete pogledati na Facebook stranici: https://www.facebook.com/dklea-1672008186361268/

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni