Odjeća kao svjedok vremena i prostora

Odjeća kao svjedok vremena i prostora

U svom ormaru čuvate odjevne predmete iz Kamenskog, Varteksa, DTR-a, Slavonije, Uzora, Nade Dimić ili neke druge domaće tekstilne industrije? Donesite ih u Tehnički muzej i podijelite s ostalima njihovu priču!

U Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« 19. i 20. siječnja, s početkom u 10 sati bit će održane radionice Razotkrivanje na kojoj će biti predstavljeni predmeti iz ostavštine domaće tekstilne industrije. U svom ormaru čuvate odjevne predmete iz Kamenskog, Varteksa, DTR-a, Slavonije, Uzora, Nade Dimić ili neke druge domaće tekstilne industrije? Donesite ih u Muzej i podijelite njihovu priču s ostalima.

Svaki odjevni predmet „čuva“ doživljaje i iskustva osoba koje su ga nosile, posjeduje neku vrstu biografije, neodvojive od biografije vlasnika. Ujedno je i svjedok vremena i prostora, ali i društvenih normi pa i kulturnih procesa.

Na radionici će se nastojati iščitati biografija, značenje i identitet odjevnih predmeta koje ga čine važnim i vrijednim čuvanja. Prizvat će se sjećanja vlasnika o vremenu u kojemu je odjevni predmet nastao/postao njegovim vlasništvom, važnim trenucima u kojima je bio nošen… Razmotrit će se procesi nastajanja i razvoja biografija modnih odjevnih predmeta, njihova prostorna, vremensku i društveno-kulturna uvjetovanost.

Za sudjelovanje na radionici potrebno je donijeti jedan ili više odjevnih predmeta proizvedenih u bivšoj ili aktualnoj domaćoj tekstilnoj industriji. To može biti modni, ekskluzivan predmet, kao i svakodnevni, odjevni predmet, iz osobne garderobe ili obiteljskog nasljeđa. Iz Muzeja pozivaju sudionike da ponesu i fotografije iz obiteljskog albuma (ako takve postoje) koje dodatno potiču sjećanja i asocijacije.

Radionice su dio projekta „Skrojene budućnosti“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Voditeljice radionice su Lea Vene i Ivana Čuljak.

Prijave i dodatne informacije:

e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

tel./mob: 01/4881-614; 091/573 0082.

kontakt osoba: Kosjenka Laszlo Klemar, voditeljica projekta

(zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni