Odi na “Ruđer” i uloži u svoje znanje bar na jedan dan!

Odi na “Ruđer” i uloži u svoje znanje bar na jedan dan!

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva sve građane da se u subotu, 14. svibnja od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković u Bijeničkoj cesti 54. Program je besplatan i prilagođen svim uzrastima.

Ove godine ruđerovci su za sve posjetitelje pripremili bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu ”Što sad znanost ima s tim?”

Na čak 13 istraživačkih postaja, smještenih u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u zgradama Instituta, posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim pokusima te pronaći odgovore na zagonetke suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako skladištiti vodik, prikupljati dokaze i zaviriti u svijet CSI-a, istraživati nanomaterijale i sprijateljiti se s fotonima.

Na predavanjima će posjetitelji imati prilike saznati što znanost ima s kemijskim osjetilima, tamnom stranom zvjezdanog neba, sudarima atoma, lego kemijom, serotoninom ili pak kako nam o smislu života “svjedoče” jednostanični organizmi. Važnoj je napomenuti da su predavanja posebno prilagođena različitim uzrastima tako da će se predavanja za uzrast od 5 do 14 godina odvijati u predavaonici 3. krila, a za uzrast od 14+ u dvorani 1. krila Ivana Supeka.

Posebni program “Kod šatora” ove godine ugošćuje prijatelje popularizatore znanosti. Sjajan program pripremile su Fora radionice, Udruga Profesor Baltazar, Tehnička škola Sisak, koja predstavlja 3D tvornicu budućnosti i rovere, te Udruga za darovitost DAR koja je pripremila radionice MINECRAFT-KODIRANJE, ARDUINO, te ROBOTIKA, gdje će na mBoot robotima edukatori posjetiteljima omogućiti da nauče osnove programiranja robota koje je udruzi donirao Nenad Bakić.

Sve znalce velike i male znanstvenici IRB-a će nagraditi diplomama i brojnim nagradama koje su omogućili njihovi partneri i sponzori. Na programskim letcima za posjetitelje izdvojeno je posebno mjesto koje je rezervirano za “žigove znanja”. Zadatak je prikupiti šest žigova i znalački odgovoriti na nagradna pitanja na istraživačkim postajama te ubaciti listić s podacima u kutiju za završno izvlačenje u 17 sati.

Ovogodišnja poruka organizatora: “Znanje je vrijedno, a bez ulaganja u obrazovanje i znanost nema inovacija ni novih proizvoda.”

Naslovna fotografija: Institut Ruđer Bošković

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni