Odgovornost i rad u službi domovine

Odgovornost i rad u službi domovine

(Foto: MORH)

»Na postojeća izdvajanja iz državnog proračuna ne smijemo promatrati samo kao nepotrebni trošak, već ulaganje u našu sadašnjost i budućnost«

Žarko Delač

Žarko Delač

Predstojeća višednevna vojna vježba kodnog naziva »Velebit« nakon duljeg će vremena povezati sve sastavnice oružanih snaga i pokazati vojničku spremnost na početku 21. stoljeća. Naime, više pred uvježbanošću, vojničkim znanjem i taktikom ne smije dominirati inovativnost i kreativnost, kao što je to bilo na početku stvaranja vojske i Domovinskog rata. Tako će vojnici i dočasnici i časnici moći pokazati sve ono za što su se školovali i za što su primarno osposobljeni kao pripadnici pobjedničke vojske. Pri tome se ne smije podcijeniti njihova ulogu i nemjerljiv doprinos u mnogobrojnim civilnim aktivnostima, ali ipak primarno je riječ o vojnicima, a na vatrogascima, graditeljima zečjih nasipa ili prijevoznicma teško ozlijeđenih civila. Zbog toga je ova vježba sigurno veliki motiv i izazov u procesu vojničke izobrazbe i predstavlja krunu vojne obuke.

Prigoda je to da se i protivnicima militarizacije još jednom objasni da bez snažne i uvježbane vojne sile nema i budućnosti države. Srećom, velika je većina naših sugrađana svjesna kako su zadaće pripadnika oružanih snaga usmjerene na zaštitu i skrb o svim državljanima te je njihova uloga od iznimne koristi i predstavlja zaglavni kamen svake, pa tako i naše države. Stoga i postojeća izdvajanja iz državnog proračuna ne smijemo promatrati samo kao nepotrebni trošak, već ulaganje u našu sadašnjost i budućnost. Na to nas obvezuje i članstvo u NATO sustavu, kao i procesi unutar članica ovog saveza koje su nakon godina zanemarivanja vojnog proračuna počele s njegovim povećanjem.

Imajući dodatno u vidu kako se u posljednje vrijeme može sve manje čuti i vidjeti o negativnim problemima i devastaciji sustava MORH-a, nije iznenađujuće da u vojsku naši sugrađani i nadalje imaju veliko povjerenje. Red, rad, stega, odgovornost i vojnička disciplina osnovni su elementi ovakvog uzročno-posljedičnog stanja čime sigurno nije otkrivena topla voda. Za nadati se je stoga kako će taj put slijediti i ostala ministarstva i vladini resori koji su na vrlo niskoj razini povjerenja u društvu.                                                            

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni