Odgovorni za izgradnju sljemenske žičare prijavljeni DORH-u

Odgovorni za izgradnju sljemenske žičare prijavljeni DORH-u

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek danas je kod Državnog odvjetništva Republike hrvatske podno prijavu zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja i nezakonitog pogodovanja vezanih uz izgradnju sljemenske žičare.

»U prijavi su navedeni svi koji su na bilo koji način bili odgovorni i sudjelovali u njenom planiranju i izgradnji«, rekao je Petek.

»Poslije pet godina praćenja projekta i iščitavanja tisuća stranica dokumentacije o žičari, ispunio sam svoju građansku dužnost i predao DORH-u sve informacije i podatke na temelju kojih vjerujem da je tijekom realizacije projekta napravljena financijska šteta za Grad Zagreb u iznosu od oko 100 milijuna kuna«, rekao je Petek.

Kazao je da su nakon smrti bivšeg gradonačelnika Milana Bandića zaustavljene istrage i sudski procesi vezani uz njega. No ne može prihvatiti da su njegovom smrću sve afere i istrage vođene minulih godina završene te da je Bandić bio jedini i isključivi krivac za sve.

Ustvrdio je da, vezano uz žičaru, postoji i politička odgovornost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a koji su, kako kaže, u partnerstvu s Bandićem gradili ovaj projekt. Podsjetio je da je Klub HDZ-a u Gradskoj skupštini podnosio amandmane kako bi se mogla izgraditi ovakva žičara. Međutim,  nisu adekvatno reagirali na sve informacije u medijima o mogućim nepravilnostima njene izgradnje.

»Predajom kaznene prijave zatvaram knjigu koja se tiče financiranja i izgradnje Žičare Sljeme. Sada ću ovaj projekt iz drugog kuta: želja mi je da se postigne održivost i funkcionalnost žičare te da izgrađena žičare bude u funkciji građana Zagreba«, zaključio je gradski zastupnik. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni