Odgovarajući lijek za multiplu sklerozu dobio tek nakon sedam godina!

Odgovarajući lijek za multiplu sklerozu dobio tek nakon sedam godina!

„Zahtijevam, tražim, molim institucije da kad se osobi dijagnosticira multipla skleroza da se osigura što prije odgovarajući lijek, jer kako vrijeme prolazi veće su šanse da oboljeli završi u invalidskim kolicima ili legne u krevet“, poručio je Ivan Lojić (40) iz Zaprešića

Ivana Vranješ

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6 tisuća osoba. Zbog mnogobrojnih diskriminirajućih kriterija primjena lijekova koji usporavaju tijek progresivne i autoimune bolesti nije odgovarajuća i prekasna je.

Stoga Savez društva multiple skleroze, zajedno s oboljelima traži od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje hitno mijenjanje diskriminirajućih kriterija u liječenju multiple skleroze. Upravo na Svjetski dan multiple skleroze 30. svibnja, predstavnici Saveza društva multiple skleroze predali su Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje zahtjev za izmjenu diskriminirajućih kriterija u liječenju oboljelih.

Od multiple skleroze već sedam godina boluje 40-godišnji Ivan Lojić iz Zaprešića, a svoju životnu priču odlučio je ispričati u javnosti.

„Prve simptome bolesti sam primijetio kada sam hodao po suncu, užasno mi je smetala vrućina, imao sam problema s ravnotežom, a što se tiče vida počele su se javljati dvoslike. Zbog nastalih problema bio sam 31 dan u bolnici te mi je nakon pretraga dijagnosticirana multipla skleroza”, rekao je Ivan.

Odlučio je da neće pokleknuti

S obzirom da je po prirodi optimist i vedre naravi svoju bolest je začuđujuće dobro prihvatio, odlučio je ne pokleknuti pred bolešću, nego boriti se. Nakon sedam godina čekanja Ivan je dobio odgovarajući lijek. „Do sada sam dobio dvije ture lijeka, a u lipnju očekujem i treću turu te se nadam da će mi zdravstveno stanje ići na bolje. Lijek mi je i malo pomogao, ali ipak osjetim svaku promjenu vremena i sada me jedino muči tremor glave“, istaknuo je Ivan. Dodao je kako je za neke osobe oboljele od multiple skleroze liječenje ove bolesti još uvijek“lutrija“.

„Nadam se da će netko od mjerodavnih čuti naše zahtjeve, jer mi tražimo samo lijek kako bi nam zdravstveno stanje bilo bolje. Zahtijevam, tražim, molim institucije da kad se osobi dijagnosticira multipla skleroza da se osigura što prije odgovarajući lijek, jer kako vrijeme prolazi veće su šanse da oboljeli završi u invalidskim kolicima ili legne u krevet“, poručio je Ivan.

Spomenuo je da je prije nego što je obolio radio u skladištu jedne kozmetičke tvrtke, ali je zbog ekonomske krize ostao bez posla s još stotinjak ljudi.ž

Ostao bez posla, dobio multiplu sklerozu

Ivan Lojić: „Svi koji me poznaju su mi velika podrška i ne daju mi da pokleknem”

Nezaposlen je bio godinu i pol dana te smatra da je i to negativno utjecalo na njegovo zdravstveno stanje. Radio je i druge poslove, a zbog bolesti je prije četiri godine otišao u invalidsku mirovinu.

„Mirovina iznosi 1450 kuna i od toga ne mogu živjeti, a jedino me spašava osobna invalidnina koja sada u povećanom iznosu je 1.500 kuna“, rekao je Ivan.

Naglasio je kako od obitelji ima jedino sestru koja mu je od početka bolesti velika podrška, a sada su podrška i osobe iz Saveza društva multiple skleroze Hrvatske.

 „Svi koji me poznaju su mi velika podrška i ne daju mi da pokleknem. Osoba s multipla sklerozom mora posložiti neke stvari u glavi da bi mogla nastaviti život. Oni koji već dugo imaju tu dijagnozu trebaju biti borci, da ne misle crno, negativno, nego da dignu glavu i kažu mogu s tom bolešću, a oni kojima je bolest u fazi otkrivanja da shvate da to nije tako crno, da s tim mogu živjeti i da se ne predaju”, poručio je Ivan.

Unatoč svojoj bolesti nastoji normalno živjeti, vježba svaki drugi dan s fizioterapeutom, a slobodno vrijeme provodi u druženju s prijateljima. Član je Društva multipla skleroze Zagrebačke županije u Zaprešiću te pohađa s ostalim članovima radionice Društva.

„U tom Društvu se okupljamo, družimo, radimo pripreme za gospodarski sajam, uvijek nešto kreativno izmislimo i nikad nam nije dosadno”, rekao nam je Ivan pun optimizma.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni